VORES NYE ELBIL

En ny måde at køre bil på medfører både nye begreber og teknologi. For at gøre dig mere fortrolig med elektrificering har vi lavet en ordliste, der handler specifikt om elektriske biler samt visse hybridbiler.

Honda Sports EV-konceptbilen set skråt forfra.

Biltyper

Batteristrømsbil (BEV) og elbil (EV)

Som med vor elbil samt Sports EV konceptbil der blev vist frem på Tokyo Motor Show, hentyder EV og BEV til rent elektriske biler, der drives af en elmotor og får strøm fra lithium-ion-batterier.

Plug-in-hybridelbil (PHEV)

En bil, der kombinerer en traditionel intern forbrændingsmotor og et genopladeligt batteri. Dette muliggør enten ren eldrevet kørsel, en længere køretur med benzinmotoren eller en kombination af benzin- og elmotorer.

Plug-in-køretøj (PiV)

Dette er et overordnet begreb, der bruges om en bil med en stikkontakt til opladning af lithium-ion-batterier – herunder batteridrevne elbiler og plug-in-hybridelbiler.

Køretøj med ultralav emission (ULEV)

Dette betegner en bil med et CO2-udslip via udstødningsrøret på mindre end 75 g/km. I Storbritannien kan sådanne biler få op til £4.500 i statsstøtte.

EV med udvidet rækkevidde

En elektrisk bil med en lille benzindrevet generator, der kun bruges til at oplade batterierne, når de er ved at løbe tør. Disse små benzinmotorer er ikke beregnet til at drive bilen.

Ny energi-køretøj (NEV)

Dette begreb bruges om biler, der kører helt eller delvist på strøm, f.eks. batteridrevne elbiler og plug-in-hybridelbiler.

Elbil med brændstofcelle (FCEV)

En elbil med brændstofcelle (FCEV), f.eks. Honda Fuel Cell Clarity, skal ikke oplades. Den genererer strøm til drivmotoren ved at bruge ilt og komprimeret brint i stedet for et batteri. Honda Clarity er en emissionsfri bil, da strømmen genereres af brint.

Bil, der kører på alternativt brændstof

Dette begreb bruges om en bil, der kører på en anden type brændstof end benzin eller diesel, herunder motorer, der ikke kun bruger benzin, f.eks. batteridrevne elbiler, plug-in-hybridelbiler eller soldrevne biler.

Batterier og stik

Ladekabelstik

Type 1: Et stik med fem ben og en clips. Type 2: Et stik med syv ben og en flad kant. Dette stik findes normalt på elbiler, der produceres af europæiske bilfabrikanter. CHAdeMO-typen er et rundt stik med fire ben. Det bruges kun til hurtigladestationer og passer normalt til elbiler, der produceres af asiatiske bilfabrikanter.

Kombineret ladesystem (CCS)

Dette EU-standardiserede stik bruges kun til hurtigladestationer og passer normalt til elbiler, der produceres af europæiske bilfabrikanter. Dette stik er magen til et britisk standardstik og kan bruges til at oplade visse elbiler, men har ikke samme sikkerhed, hastighed og sikkerhedsfunktioner som dedikerede systemer.

Li-ion-batteri

En forkortelse for det genopladelige lithium-ion-batteri, der bruges i BEV'er og PHEV'er. Ligesom batterier i bærbare computere og mobiltelefoner kan de genbruges.

Honda Urban EV-konceptbilen med ladestander, set skråt forfra.

Opladning af en elbil

Sjatladning

Dette betyder opladning af elbilen der, hvor du parkerer den, så du efterfylder strøm, når du er ude at køre. Offentlige ladestandere kan findes via internettet eller ved at downloade apps, der viser dette.

Hjemmeopladning

Det mest effektive er at sætte elbilen til opladning derhjemme, oftest hen over natten. Installation af en ladestander i hjemmet er den bedste og sikreste måde at lade din elbil op på.

Opladning på farten

Mange tankstationer langs motorvejene tilbyder ny hurtigladestationer, der er installeres og drives af Ecotricity. Med dem kan du oplade din elbil til 80 % kapacitet på blot 30 minutter. Tilmeld dig på Ecotricitys websted, og få tilsendt et gratis swipe-kort, så du nemt kan tage på langture i din EV.

ICEd

Når du er blevet "ICEd", betyder det, at en ladestation bruges af en bil med intern forbrændingsmotor (ICE), så du ikke kan oplade din elbil.

RFID-kort

Disse kort (Radio Frequency Identification Devices (RFID)) anvender den samme teknologi som et kontaktløst debetkort, og de gør det muligt at lade elbilen op på mange af de ældre ladestationer.

Åben opladning

Denne teknologi gør det muligt at oplade din elbil uden et RFID-kort eller medlemskort. Det kaldes "POD Point"-netværket. Du skal blot bruge "POD Point"-appen til at finde nærmeste ladestation og bekræfte opladningen.

Rækkevidde pr. time (RPH) og kilowatttime (kWh)

RPH angiver, hvor langt du kan køre på én times opladning. kWh er en energienhed, der svarer til den mængde energi, der overføres på én time af en kilowatt strøm. Alle elbilers batterier måles i kilowatttimer.

Enkelfasestrøm og trefasestrøm

Findes i de fleste hjem og virksomheder i Storbritannien og leveres af alle standardstik med 3 ben. Enkeltfaseelektricitet kan drive "POD Point"-ladestationer på op til 7 kW og give en rækkevidde på op til 45 km på én times opladning (RPH). Trefaset findes ofte på kommercielle steder og industristeder. De tre vekselstrømme med samme spænding giver en sikrere opladning ved brug af hurtig- og lynopladere.

Opladningstyper

Siveopladning

Dette er den langsomste form for opladning og er mest velegnet til lange opladninger hen over natten. Strømmen leveres via et standardstik med tre ben. Denne type opladning savner dog de sikkerhedsfunktioner, som findes på en dedikeret ladestation, der er beregnet til opladning af batteridrevne biler.

Langsom opladning

En bedre – og sikrere – løsning til opladning derhjemme, fordi der kan foretages efterfyldningsopladning og opladning hen over natten via en dedikeret ladestation. En 3,7 kW POD Point Solo er et godt eksempel på denne type ladestation og giver en hurtigere opladning end et stik med 3 ben.

Hurtig opladning

Denne type er ideel til efterfyldningsladning og kan give en rækkevidde på ca. 50 km på én times opladning. En fuld opladning tager få timer. Hurtigopladere er ideelle til at sikre, at bilen ikke løber tør, når du er ude at køre. Du kan finde dem på offentlige p-pladser via appen Open Charge.

Lynopladning

Disse ladestationer findes på tankstationer langs motorvejen. Lynopladere oplader batteriet ca. 80 % på helt ned til 20 minutter. God til langture og rejser uden for dit lokalområde.

Rækkeviddefrygt

Et begreb, der betegner frygten for at løbe tør for strøm, mens kan kører en plug-in-elbil. Frygten er både udbredt og kun naturlig, men kan undgås ved at efterfylde strøm på batterierne, når det er muligt de steder, hvor du parkerer bilen i dagens løb.