Hjemmeopladning af elbil

Kan jeg lade min elbil op derhjemme?

Ja, det er nemt at oplade en elbil derhjemme ved at bruge en hjemmeoplader, der er designet specielt til at give din elbils batteri strøm. Inden du sætter stikket i, er der et par ting, der er værd at vide om hjemmeopladning af din elbil. I denne artikel ser vi på alt det, du behøver vide om installation og brug af hjemmeopladere til elbiler.

Sådan oplader jeg min elbil derhjemme

Før du kan oplade en elbil derhjemme, skal du tænke over, hvilken metode du skal bruge. Du har to muligheder for hjemmeladestandere til elbiler, der hver især har sine fordele og ulemper.

Dedikeret EV-oplader

Du kan installere en dedikeret ladestander, som kan oplade dit køretøj hurtigere, men som inkluderer en ekstra installationsomkostning. Den er designet til formålet og bliver installeret af fagfolk, hvilket gør den mere sikker at bruge. Disse kan også fås med andre funktioner, såsom moderering af strømforbrug og planlagt opladning.

Standard-vægstik

Du kan bruge et traditionelt, vejrbestandigt vægstik og oplade dit køretøj fra lysnettet. Disse EVSE-ladekabler er nemme at bruge, men du skal passe på, når du rører ved dem. De fungerer godt som backup, men er måske ikke det bedste valg til daglig brug.

Sådan installeres en hjemmeoplader til din elbil

Der er et par ting at overveje, hvis du installerer en billadestander derhjemme, da den ikke kan monteres hvor som helst eller blive installeret af hvem som helst. Du skal:

• Finde et passende udvendigt ladested på din ejendom. Finde et sted, der er tæt på, hvor du normalt parkerer.

• Kontakte en anbefalet ladepunktsinstallatør, der kan tilslutte systemet sikkert.

• Forbinde ladepunktet sikkert til hovedstrømforsyningen.

Omkostninger ved installation af en elbil-hjemmeoplader

Opladere kan variere i pris, afhængigt af den valgte installatør og den type oplader, du ønsker at installere. Andre uforudsete omstændigheder skal i visse tilfælde tages i betragtning.

Tilskud og incitamenter til elbilsoplader

Afhængigt af din geografiske placering kan der være mulighed for statsstøtte til delvist at dække omkostningerne ved installation af oplader. Selvom disse kan variere, bør din lokale regerings hjemmeside indeholde oplysninger om eventuelle tilskud eller incitamenter.

Hvor længe tager det at oplade en elbil derhjemme?

Hjemmeladestandere til elektriske køretøjer kan variere i ladetid på grund af deres strømudgang, såvel som størrelsen på din elbils batteri. Generelt, sammenlignet med offentlige ladestandere, er hjemmeopladning af elbiler langsommere, fordi opladerne ikke er lige så kraftige. De fleste elbilsejere oplader deres køretøjer natten over, så de har fuldt batteri næste dag. En gennemsnitlige elbil kører typisk med et 60 kWh batteri - så et 7 kW ladepunkt vil bruge omkring 8 timer på at oplade dit køretøj helt. En offentlig ladestander kan dog generere så meget som 150 kW, der oplader dit køretøj på få minutter. Så selvom du er på farten i lang tid, behøver du ikke stoppe natten over. Du kan få mere information om ladetider for elbiler i vores nyttige guide.

Kan jeg sætte hjemmeopladningshastigheden op?

Det er muligt at fremskynde hjemmeopladningen af din elbil, og de fleste installatører vil tilbyde en række ladehastigheder afhængigt af dine behov. Så hvis du i øjeblikket bruger et 3,7 kW ladepunkt, kan du overveje 7 kW eller endnu højere. Du skal dog være opmærksom på dit køretøjs medfødte opladningstid, da nogle har præ-indstillede ladehastigheder for at forlænge og beskytte batteriets levetid. Hvert køretøj har sine egne indstillede ladetider, så tjek med producenten, før du foretager køb. Selvom man kan få højeffektive ladestandere, understøtter mange hjems elforsyning muligvis ikke så høj belastning.

Ofte stillede spørgsmål

Kan man slutte en bil til en almindelig stikkontakt?

Ja, hjemmeopladning af elbil kan klares ved at tilslutte opladeren til en almindelig stikkontakt med jord. Opladning på denne måde kan dog være meget langsommere end en dedikeret ladeenhed, så den er bedst at bruge som backup, medmindre du ikke kører så ofte.

Skal jeg oplade min elbil hver nat?

Det hurtige svar på det spørgsmål er: Nej, du behøver ikke at oplade din elbil hver nat. Det er faktisk sådan, at du ironisk nok kan forkorte/forringe levetiden på bilens batteripakke, hvis du sætter den til opladning hver nat. Ligesom et telefonbatteri bør du ikke lade det være tilsluttet på 100 % i opladeren for længe ad gangen. Det kan derfor være bedre at undgå at lade op, mens du sover. Hvert batteri er forskelligt, så tjek din bils brugervejledning for de bedste råd og anbefalinger om batteriopladning.

Kan man sidde i en elbil, mens den lader?

Ja, der er ingen umiddelbar risiko for et menneske, der sidder i en elbil, mens den er sluttet til en ladestander. Det tilrådes dog, at folk med pacemakere ikke gør det, fordi opladningen kan forstyrre deres enheder.

Du kan se flere fakta om kørsel med elektriske køretøjer ved at besøge vores guide med fakta om kørsel med elbil.