Elbilbatterier forklaret
Hvordan fungerer batterier til elbiler?
Elbilbatterier fungerer ved at lagre energi, der kan drive elmotoren i et elektrisk køretøj. De består af en række celler, der har en positiv elektrode af lithium eller et andet metaloxid og en negativ elektrode, der er lavet af kulstof. Når du oplader batteriet, løber en elektrisk strøm gennem det og får lithium-ionerne til at bevæge sig fra den negative elektrode til den positive elektrode. Når du bruger elektromotoren, og batteriet bliver afladet, bevæger lithium-ionerne sig tilbage til den negative elektrode og frigiver energi. Denne energi driver elmotoren og drejer køretøjets hjul, hvilket driver det fremad. EV-batterier er store og tunge, men de kan lagre en stor mængde energi, hvilket gør dem gode til brug i elektriske køretøjer.
Hvilken slags batterier bruger elbiler?
Den mest almindelige batteritype, der bruges i elbiler, er lithium-ion-batteriet. Disse batterier har en høj energitæthed, hvilket betyder, at de kan lagre meget energi på lidt plads. De er også relativt lette, hvilket er med til at forbedre bilens energieffektivitet.
Lithium-ion-batterier er kendt for deres evne til at fungere godt i høje temperaturer og for deres lave selvafladningshastighed, hvilket betyder, at de kan holde en opladning i længere tid, når de ikke er i brug. Andre batterityper, såsom blysyre og nikkel-metalhydrid, kan også bruges i elbiler, men lithium-ion-batterier er i øjeblikket det mest populære valg på grund af deres høje energitæthed, lave vægt og bæredygtighed. De er fremstillet af materialer, der forefindes rigeligt i jordens skorpe og kan genbruges, hvilket yderligere reducerer deres miljøpåvirkning.
Hvor længe holder batterier til elbiler?
Batterier til elbiler forringes over tid og har en forventet levetid på 15 til 20 år. De bør i gennemsnit holde fra 160.000 km til 320.000 km. Honda har en generøs garantipakke på 8 år eller 160 000 km på vores elbiler. Men selv når deres levetid som bilbatteri slutter, kan mange elbilbatterier få et nyt liv og give energi til de fabrikker, der oprindeligt lavede dem, eller endda til at give dit hjem strøm.
Hvor store er batterier til elbiler?
Ligesom det er tilfældet med udvalget af de biler, som batterierne leverer strøm til, varierer disse i størrelse. De er ofte placeret under gulvet og fylder området under sæderne, f.eks. i Honda e og e:Ny1. Nogle vil være rektangulære, mens andre kan ligne en 'T'-sektion. Og jo større de er, jo tungere bliver de almindeligvis.
Er elbilbatterier genanvendelige?
Mange producenter, såsom Honda, gør en ekstra indsats for at gøre elbilbatterier genanvendelige, når de ikke længere kan bruges i bilen. En måde, de kan genanvendes på, er ved at forsyne boliger og andre bygninger med strøm – nogle bruges endda til at forsyne de fabrikker, de oprindeligt blev lavet på.
De kan også skilles ad, og delene kan derpå genbruges på den måde. Efterhånden som kravet om bæredygtighed fortsætter med at stige, leder producenterne konstant efter nye og innovative måder at genbruge og genanvende gamle bilbatterier på.
Hvordan udskifter jeg mit elbilbatteri?
Du vil vide, at det er tid til at udskifte dit elbilbatteri, når batteriadvarselslampen lyser på dit instrumentbræt, eller hvis du begynder at opleve elektriske problemer. Med korrekt vedligeholdelse er den gennemsnitlige levetid mellem 15 og 20 år, og Honda har otte års garanti på alle vores elbilbatterier. Når det kommer til at udskifte batteriet, skal du tage din bil hen til dit nærmeste Honda-værksted for at få det udført af en professionel.
Omkostningerne ved at skifte et bilbatteri er faldet gennem årene, så de vil sandsynligvis falde lidt mere over tid.
Skal elbilbatterier til service?
Ja, ligesom en benzin- eller dieselbil skal en elbil regelmæssigt efterses - en gang om året. Et serviceeftersyn kontrollerer alle de samme punkter som på enhver anden bil, men vil også kontrollere, at dit batteri stadig fungerer optimalt.
Hvilket formål har battericeller?
EV-batterier består af flere hundrede, nogle gange flere tusinde celler. Disse celler genererer strøm til bilen – jo flere celler, jo mere effekt (kW). Ulempen ved at have et batteri med højere effekt er, at det sker på bekostning af energiforbruget, hvilket betyder, at rækkevidden bliver lavere på trods af den forbedrede ydeevne.
Kan du give en elbil starthjælp?
Ja, du kan give en elbil starthjælp, hvis den har et standard 12-volts syrebatteri, som er drænet for enhver ladning. Det fungerer stort set på samme måde som at give strøm til en almindelig benzin- eller dieselbil. Dette giver elektronikken, der styrer bilen, mulighed for at fungere. Man skal dog være opmærksom på, at lithium-ion-batterierne, der driver en elbil, ikke kan startes med starthjælp, så hvis det er en fuldt ud elektrisk bil, er det usandsynligt, at starthjælp kan få bilen i bevægelse.
Men risikoen for, at du nogensinde får brug for at give en fuld elbil starthjælp, er lille takket være elsystemets effektivitet.