Ofte stillede spørgsmål om elbiler

Det er spændende at være ny i elbilernes verden. Du træder ind i fremtiden for bilkørsel og hjælper med at skabe en renere planet. Men hvis du føler dig lidt forskrækket over, hvor meget der er at lære, står Honda klar til at hjælpe med disse ofte stillede spørgsmål om elbiler.

Her er svarene på alle dine brændende spørgsmål om elbiler. Du finder alle spørgsmål og svar vedrørende elbiler i denne FAQ om alt fra batterier til opladning, fra ydeevne til omkostninger og ikke mindst sikkerhed og betingelser.

Ordliste for elbiler

Introduktion til elbiler

Hvad er et elektrisk køretøj?

Et elektrisk køretøj (EV) er et køretøj, der er enten delvist eller fuldt drevet af et elektrisk batteri. Batteriet genoplades ved at tilslutte det til en ekstern strømkilde. Der findes tre forskellige typer elbiler: rene elektriske køretøjer (BEV), plug-in-hybridkøretøjer (PHEV) og elektriske køretøjer med udvidet rækkevidde (EREV).

Hvad er forskellen på elbiler, hybrider og plug-in-hybrider?

Udover elbiler findes der også hybrid- og plug-in-hybridbiler. Mens elbiler er fuldt ud elektriske, er hybridbiler en kombination af traditionel benzinmotor og elbilteknologi. De drives af en forbrændingsmotor og en eller flere elektromotorer, der bruger energi fra batterier. Selvopladende hybridbilbatterier oplades primært via motoren og suppleres med regenerativ bremsning.

Plug-in-hybrider kan tilsluttes det nationale elnet ligesom elbiler og kan køre på elektricitet over kortere afstande (ca. 30-80 km), hvilket sparer på den nødvendige mængde benzin.

Elbilbatteri og opladning

Hvad er rækkevidden af en elbil?

Den typiske rækkevidde for en elbil på en enkelt fuld opladning er ca. 300-400 km. Denne rækkevidde burde være nok for alle fra hyggebilister til folk, der dagligt pendler over længere afstande. Rækkevidden af din elbil afhænger af modellen. Honda e:Ny1 har en rækkevidde på op til 412 km* ved blandet kørsel og optimale vejrforhold.

Hvor meget koster det at oplade en elbil?

Omkostningerne ved at oplade en elbil i Europa kan variere betydeligt afhængigt af en række faktorer, herunder placeringen, tidspunktet på dagen og den specifikke ladestander, der anvendes.

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Opladningstiden for en elbil varierer. Det tager ca. 45 minutter** i gennemsnit at oplade en e:Ny1 fra 10-80 %. Det er, når du bruger en hurtigoplader på 100 kW. Opladning af en typisk elbil fra tomt til fuldt batteri ved en 7 kW-ladestander tager lige under ni timer. Det er den type opladere, der findes på tankstationer eller uden for supermarkeder. Jo større batteri og jo langsommere ladestander, desto længere tid tager det.

Hvordan fremstilles batterier til elbiler?

Selvom den tegner fremtiden for kørsel, er teknologien bag elbilers batterier mere enkel end traditionelle biler. Det er litiumionbatterier med positivt ladede litiumioner oppebåret af en flydende elektrolyt. De bevæger sig fra anoden til katoden via en separator. Bevægelsen udleder elektrisk strøm, som driver køretøjet.

Hvad er levetiden for et elbilbatteri?

Folk, der overvejer at skifte til en elbil, har ofte bekymringer om batteriernes levetid. Litiumionbatterier nedbrydes med tiden. Du kan dog forvente at kunne bruge din elbil i omkring 15-20 år eller køre 160.000 - 320 000 km. Honda har en generøs garanti på 8 år eller 160 000 km på elbilsbatterier. Ydeevnen påvirkes ikke nævneværdigt, efterhånden som batteriet forringes, men rækkevidden kan forkortes over tid.

Hvordan fungerer elbiler?

Elbiler har elmotorer, der driver køretøjet. Den erstatter forbrændingsmotoren i traditionelle benzin- eller dieseldrevne køretøjer. I stedet for at tanke på en tankstation genoplades elbilens batteri via elnettet. Det sker enten via en stikkontakt eller ved en dedikeret ladestander til elbiler.

Hvordan oplader jeg en elbil?

Opladning af en elbil er anderledes end at fylde en traditionel bil op med benzin eller diesel. Afhængigt af placeringen starter opladningen, så snart du sætter stikket i, eller du bruger en app, et kontaktløst kort eller et RFID-kort til at komme i gang. Når din bil er opladet, skal du blot tage stikket ud.

Hvordan får jeg installeret en ladestander til elbil derhjemme?

Brug af en ladestander derhjemme er den billigste og mest bekvemme måde at oplade en elbil på. Du skal vælge mellem en fastgjort oplader med et kabel tilsluttet eller en fritstående enhed uden.

Overvej også, om du ønsker, at ladestanderen skal være synlig eller gemt væk, længden af ladekablet og adgang til dit hjems wi-fi til smart-funktioner. Hvis du lejer en ejendom, skal du have tilladelse fra din udlejer til at installere den. Når du har tænkt over alle disse ting, er der masser af installationspakker tilgængelige online med installation foretaget af ingeniører som en del af pakken.

Hvad sker der, hvis min elbil løber tør for strøm?

Med de fleste moderne elbiler bør der ikke være ret stor risiko for at løbe helt tør for batteri. Det skyldes, at teknologien giver masser af tid til, at du kan finde en måde at lade op på – og antallet af ladestandere er altid stigende. Når dit batteri er ved at løbe tør for strøm, får du en advarsel på displayet. Nogle navigationssystemer vil så slå til og hjælpe dig med at finde den nærmeste oplader. Selv når batteristanden står på 0 %, kan du i mange tilfælde køre ca. 8 km på reservestrøm. Derefter vil du kun være i stand til at køre med reduceret hastighed og bruge grundlæggende funktioner. Men på et tidspunkt stopper bilen med at køre.

Ejerskab og vedligeholdelse af elbil

Hvor meget koster service af elbiler?

Omkostningerne til service af elbiler varierer afhængigt af køretøjet, og hvor du får det tjekket. Men generelt kræver elbiler mindre vedligeholdelse end biler med forbrændingsmotor (ICE). Det skyldes, at elbiler består af færre indre dele, hvilket gør vedligeholdelsen mere ligetil. Du kan forvente at skulle betale ca. 18 % mindre for en fuld service af en elbil sammenlignet med en bil med forbrændingsmotor.

Kører elbiler anderledes end konventionelle biler?

Mens elbiler på nogle måder kan køre anderledes end biler med forbrændingsmotor, er der ikke mange forskelle mellem de to, og du behøver ikke nogen særlige færdigheder for at køre en elbil. De kan adskille sig, når det gælder acceleration, især fra stillestående, hvor en elbil kan være meget hurtigere end en bil med forbrændingsmotor.

Har alle elbiler automatgear?

De fleste elbiler har automatgear – med få sjældne undtagelser. Nogle bilister holder af det velkendte ved gearkasse og gearstang. Derfor har nogle producenter produceret elbiler med gearkasse og gearstang. Det forventes dog at stoppe i fremtiden, efterhånden som folk bliver mere vant til at køre elbiler med automatgear.

Hvor hurtigt kan en elbil køre?

Elbiler kan køre nogenlunde lige så hurtigt som deres modparter med forbrændingsmotor. Avancerede sports-elbiler er hurtigere end bykørselsmodeller, ligesom med benzin- eller dieselmodeller. Den gennemsnitlige tophastighed for en elbil er 177 km/t, hvilket er lidt lavere end tilsvarende biler med forbrændingsmotor.

Hvor kan jeg oplade en elbil?

Du kan oplade elbiler ved ladestandere. Disse standere kan installeres derhjemme. For at sikre, at du aldrig er for langt fra en ladestander, findes der mange af dem ved supermarkeder, på offentlige parkeringspladser, ved arbejdspladser, ved hoteller, ved indkøbscentre og på servicestationer.

Er elbiler dyrere at forsikre?

I øjeblikket er elbiler dyrere at forsikre end biler med forbrændingsmotor. Det skyldes, at elbiler stadig har højere indkøbspriser end traditionelle biler. Reservedele til elbiler kan også være dyre (især batterier), og der er færre data tilgængelige for elbiler end for biler med forbrændingsmotor. Men jo billigere teknologien bliver, og jo mere udbredt elbiler bliver, desto mere sandsynligt er det, at forsikringspriserne falder. Du kan muligvis finde lavere priser hos et forsikringsselskab, der er specialiseret i forsikring af elbiler.

Er elbiler bedre for miljøet?

Ja, elbiler er bedre for miljøet end traditionelle benzin- og dieselbiler. Elbiler har ikke udstødningsrør, der udleder kuldioxid, nitrogenoxid og små partikler, hvilket reducerer luftforureningen.

Er elbiler farlige?

Generelt er elbiler lige så sikre som køretøjer med forbrændingsmotor. Nogle mennesker kan være bekymrede over det faktum, at elbiler indeholder brandfarlige batterier og elektriske højspændingssystemer. Men elbiler er bygget til at opfylde de samme strenge regler som traditionelle biler. Batterier til elbiler er godt beskyttede, monteret lavt og så langt væk som muligt fra sandsynlige kollisionsområder. Og sikkerhedssystemer kan isolere batteriet, hvis der forekommer en kollision, og afbryde strømmen.

Kan et elbilbatteri eksplodere?

En af de største bekymringer i forhold til batterier til elbiler er, om de kan eksplodere. Selvom dette kan ske, er det meget sjældent. Elbiler er ikke mere tilbøjelige til at eksplodere end andre typer af køretøjer. Elbiler er udstyret med kølesystemer for at forhindre brande og eksplosioner.

*Alle data er baseret på den europæiske WLTP norm, der er en standardnorm, og som kan benyttes til sammenligning med andre bilmodeller. Ved kørsel kan de reelle tal afvige, baseret på kørestil, vejrforhold, hvor i sær lave temperaturer kan reducere rækkevidden.

**De viste vejledende ladetider er kun til sammenligningsformål. En opladning fra 10 % til 80 % kan udføres på cirka 45 minutter med en 100 kW DC-oplader eller på cirka 6 timer med en 11 kW AC-oplader under optimale forhold, såsom en temperatur omkring 25 °C. De faktiske opladningstider kan variere afhængigt af forskellige faktorer, herunder type, installation, tilstand og temperatur på ladeenheden og batteriet, startopladningen og miljøforhold såsom udendørstemperaturen på brugsstedet. Opladningstiden kan være længere i koldere vejr, og hvis batteritemperaturen aktiverer beskyttelsesteknologi.