Det var så Civic nummer 20

Loyalitet må være nøgleordet for pensionistparret Tove og John fra Fyn. Siden 1973 har de været ejere af 19 forskellige Honda Civic-biler. De har netop fået deres Civic nummer 20 leveret: en koksgrå en af slagsen med dieselmotor.

25. juni 2018

Hvis man på 45 år har ejet 19 forskellige Honda Civic-biler så er der altså mere end ubetinget kærlighed til den smarte hatchback. Sådan er det for tidligere folkeskolelærer Tove Schütt (74 år) og tidligere pressefotograf John Løndahl (78 år) som her i midten af maj 2018 fik overdraget nøglerne til deres helt nye koksgrå Honda Civic Prestige med 120 hk hos den autoriserede Honda-forhandler i Odense, V. Holm Jensen A/S.

- Det er virkelig en fornøjelse, hver eneste gang, siger Tove mens hun snupper en tår vand på terrassen ved deres nedlagte landejendom i landsbyen Drigstrup nær Kerteminde. - Fornøjelsen ved at hente en helt ny bil er noget ganske særligt, supplerer John og fortæller i detaljer, hvordan bilen stod klar under et rødt klæde henne hos forhandleren den dag de skulle hente deres nye Civic: - Selv om vi jo godt vidste på forhånd, hvordan bilen ser ud, blev vi alligevel lidt overraskede for den stod jo der pudset helt op efter alle kunstens regler uden så meget som én eneste fedtplet eller støvfnug på. Det er en af livets glæder for os som vi aldrig bliver trætte af, siger John. 

Selv om Tove og John er ved at være godt oppe i årene, så er det ikke noget problem med den forholdsvis lave indstigning en Honda Civic har. - Jeg har ellers næsten lige fået to nye hofter, men det er ikke noget problem at komme ind i bilen, siger Tove mens hun kigger over på John og spørger ham til eventuelle problemer med indstigningen: - Nej, jeg er stadig rask og rørig, og qua mit tidligere job som fotograf for diverse ugeblade har jeg gennem hele mit voksenliv været vant til at bruge min krop i alle mulige og umulige stillinger for at skyde det perfekte billede. Det sidder stadig i mig, siger John.

20 Civic’er på 45 år er jo næsten en udskiftning af bil hvert andet år, og det lyder umiddelbart som en ret dyr løsning, men sådan ser Tove og John det slet ikke. De kører små 40.000 km årligt, og for dem er det mere end vigtigt, at bilen er af nyere dato og at de aldrig skal bekymre sig om hverken startproblemer eller nedslidte mekaniske dele. Og så betyder det også noget for dem, at en Honda-forhandler typisk vil give 10-15.000 kr mere for deres bil i bytte for en ny end en anden mærkeforhandler vil gøre. 

- Vi har ikke forstand på mekanik, så for os er det vigtigt, at vi kan regne med vores bil. Det kan vi når vi skifter bil ofte, da vi undgår at få alt for mange km på tælleren, siger John mens Tove supplerer med, at det med at købe ny bil relativ tit, er en luksus de har tilladt sig selv. - Vi tager for eksempel meget sjældent på rejse udenlands. Vi bliver herhjemme i vores eget skønne land, siger Tove mens John supplerer: - Dengang jeg arbejdede kom jeg meget rundt i landet på forskellige fotoopgaver. Jeg havde dog sjældent tid til at se mig ordentligt omkring. Det har vi så nu, hvor vi er pensionister, hvilket vi udnytter til fulde. 

Tove og John har mødt hinanden relativt sent og derfor har børn aldrig været noget tema for dem. Tiden er med andre ord helt deres egen, og de nyder tiden med stor velbehag i deres nye Honda Civic. - Vi har på 14 dage allerede været i Skagen og se solnedgang, vi har set på sjældne fugle ved Bulbjerg i Thy, og vi har også været et smut i Jesperhus og på Mols, så vi bruger vores nye Civic rigtig meget, fastslår Tove inden John allerede begynder at tale om, hvor næste tur går hen: Vi vil gerne en tur til Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland. Vi er meget interesseret i sjældne planter og fugle, og det er der meget af i den del af landet, siger John.

Om der kommer en Honda Civic nummer 21 er Tove og John ret sikre på. For dem flyver tiden af sted og med nye hjørner af Danmark der skal “inspiceres” som John kalder det, løber kilometertælleren jo hurtigt deropad. - Indtil videre nyder vi den nye Civic, men mon ikke vi er klar til at slå en handel af igen om et par år eller tre, siger Tove mens hun sender et kærligt smil i retning af John. Han nikker mens han kommer i tanke om, at han gerne vil tilbage til Bulbjerg fordi han ikke fik de rigtige billeder af riderne (en sjælden mågeart, red.) da de var der forleden dag. Jo, passionen for sit håndværk har han stadig i hævd. Ligesom sansen for transportmæssig kvalitet i en Honda Civic.