Hvor længe tager det at oplade en elbil?

Før du kan oplade en elbil derhjemme, skal du tænke over, hvilken metode du skal bruge. Du har to muligheder for hjemmeladning til elbiler, der hver især har sine fordele og ulemper. 

Er du i tvivl om, hvor lang tid det tager at lade en elbil op? Find ud af alt, hvad du har brug for at vide om opladningshastigheder, offentlig opladning og hjemmeopladning og forskellige faktorer, der kan påvirke opladningstiderne for elbiler.

Læs videre for at finde ud af mere ved hjælp af denne praktiske vejledning fra Honda.

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Opladningstiderne for Hondas elbiler kan variere og tager alt lige fra 30 minutter til 18 timer. Afhængigt af størrelsen på dit batteri og ladestanderens output, vil du se forskellige resultater. Selvom det er langsommere, kan hjemmeopladning i løbet af natten resultere i ret store besparelser.

• To af de største bidragydere til lange opladningstider er et stort bilbatteri og en ladestander med lav effekt.
• Opladning fra lysnettet kan tage længere tid end noget andet ladepunkt, da dets udgangseffekt normalt kun er 3,7 kW. Det kan tage et 68 kWh batteri næsten 18 timer at oplade.
• Brug af en 7 kW hjemmeoplader kan oplade det samme køretøj på bare 9,7 timer fra tomt batteri, og de fleste hjem kan nemt understøtte dette.
• Afhængigt af dine kørevaner oplader du muligvis ikke fra tomt batteri hver dag.
• Elektriske ladestandere med høj effekt er offentligt tilgængelige for dig. Disse kan variere fra 50 kW hele vejen op til over 150 kW og oplader dit køretøj på meget kortere tid. Den maksimale opladningshastighed i en Honda e:Ny1 er 78kW.

Faktorer, der kan påvirke opladningstiderne for elbiler

Mange faktorer kan påvirke EV-opladningstider. Nogle giver god mening, hvorimod andre måske kommer bag på dig. Hvis du ved, hvilke faktorer det drejer sig om, kan det hjælpe dig med hurtigt at oplade din bils batteri på en energieffektiv måde. Lær, hvad der kan afgøre, hvor lang tid det tager at oplade din elbil.

Batteristørrelse

Batteristørrelsen er et af de vigtigste mål for din elbils opladningstid. Jo større det er, jo længere tid tager det at oplade det.

Batteriopladning

Opladning af batteriet fra tomt tager længere tid end at genoplade det fra delvist fuldt. Det optimale er, at oplade til 80%.

Afgrænset opladningshastighed for køretøj

De fleste producenter begrænser din elbils opladningshastighed – uanset hvilken oplader du bruger, vil du ikke kunne overskride denne værdi.

Afgrænset opladningshastighed for ladestander

Ladestandere kan have grænser for opladningshastigheder – uanset hvilken oplader du bruger, vil du ikke være i stand til at overskride grænseværdierne.

Temperatur

Opladningstiden for din elbils batteri vil være langsommere i koldere vejr og i ekstremt varme perioder.

Opladningstider for elbiler

Der er ingen totalløsning til at bestemme opladningstider på minuttet. Pga. vejrforhold, opladningshastigheder, batteriforringelse og dine egne kørevaner er det svært at sige, hvor lang tid det vil tage. Det er dog muligt at komme ret tæt på. Selvom opladningstiderne er generaliserede, kan eksemplerne i dette E-opladningstidsdiagram give dig en idé om din gennemsnitlige opladningstid. Tiderne forudsætter et batteri i god stand, ideelle vejrforhold og opladning af dit batteri fra 0-100 %.

Opladningstider for elbiler

Batteri
3,7 kW oplader (hjemmeoplader)
7 kW oplader (hjemmeoplader)
22 kW oplader
50 kW oplader (offentlig oplader)
150 kW oplader (offentlig oplader)

107 kWh

28 timer

15 t 17 min.

4 t 51 min.

2 timer

0 t 40 min.

83,7 kWh

25 t 13 min.

13 t 20 min.

4 t 14 min.

1 t 52 min.

0 t 37 min.

77 kWh

23 t 7 min.

12 t 13 min.

3 t 53 min.

1 t 42 min.

0 t 34 min.

74 kWh

22 t 13 min.

11 t 44 min.

3 t 44 min.

1 t 38 min.

0 t 32 min.

67 kWh

20 t 7 min.

10 t 38 min.

3 t 23 min.

1 t 29 min.

0 t 29 min.

 

Ansvarsfraskrivelse: Disse data er baseret på de mest almindelige EV-batteristørrelser i skrivende stund. Tallene er udarbejdet ved hjælp af optimale udetemperaturer og et nyt batteri opladet fra 0-100 %. https://www.homechargingstations.com/ev-charging-time-calculator/

Anslå opladningstider

De fleste producenter har sandsynligvis manualer og websider, der angiver opladningstiden, men det er muligt selv at regne sig frem til opladningstiden på følgende måde:

· Bestem din batteristørrelse
· Divider den med opladningshastigheden
· Resultatet er din opladningstid

På trods af de mange tal viser det sig, at opladningstider generelt kan tage alt lige fra 30 minutter til 28 timer, afhængigt af de opladere du bruger. Afstanden mellem opladningstiderne øges eksponentielt, jo lavere ladeeffekten er.

Offentlig vs hjemmeopladning

Afhængigt af din livsstil kan du vælge at bruge en af disse to muligheder i større udstrækning end den anden. Selvom hjemmeopladning kan være praktisk, er det ofte langsommere end offentlig opladning. Offentlig opladning kan dog være dyrere eller kræve, at du tilmelder dig en app for at få adgang.

Hjemmeopladning

Din elbils opladningstid derhjemme vil ofte være langsommere. Det er bedre at foretage opladningen i løbet af natten, hvis der skal ske mere end en hurtig påfyldning af strøm. Hjemmeopladerens kW-effektvarianter omfatter:

2,3 kW – 220V Mode-2 "nødlader" Bør kun benyttes under kortere perioder, hvis der ikke findes andre lademuligheder.
3,7 kW – i gennemsnit vil det tage 20-30 timer at oplade.
7 kW – er de mest anbefalede opladningsstandere derhjemme, med en gennemsnitlig opladningstid for elbiler på mellem 10 og 18 timer.
22 kW – disse standere er sjældne, dyre at montere og kræver en 3-faset elforsyning i hjemmet, der kan understøtte dem.

Sjatladning

En af de bekvemmeste måder at oplade dit køretøj på er at foretage opladning, mens køretøjet er parkeret. Det kan være natten over, på arbejdet, eller mens du er i fitnesscentret eller køber ind. Mange parkeringspladser tilbyder ladestandere. Fordelene herved er bl.a.:

• Du behøver aldrig at være bange for, at du løber tør, hvilket er meget betryggende. • Hvis ladestanderen er gratis at bruge, kan du spare penge på din elregning i forhold til hjemmeopladning.
• Mange offentlige ladestandere på parkeringspladser har lavere effekt, hvilket gør dem ideelle til langvarig opladning.
• Det kan spare dig tid at bruge ladestandere, når du er på farten.

Offentlig opladning

Offentlige ladestandere tilbyder hurtigopladning til elbiler, hvilket er perfekt, hvis du skal fylde op på en lang tur. Men de er måske ikke ideelle til opladning fra tom til fuld, afhængigt af din dag. Opladningstider kan variere afhængigt af effekten. De to mest almindelige opladningstyper er:

50 kW – disse kan reducere EV-opladningstiden til under to timer for selv et stort batteri.
150+ kW – 150 kW ladestandere kan oplade et batteri fra 10-80% på mindre end en time.

Opladningstider for elbiler: Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe kan en elbil stå uden opladning?.

Selvom dette afhænger af dit køretøj, kan en elbil holde i flere måneder uden opladning. Dit batteriniveau kan også påvirke den tid, dit køretøj bevarer sin opladning, og i modsætning til hvad du måske tror, er en opladning på omkring 50 % ideel.

Hvor længe kører en elbil på en fuld opladning?

Din elbils køretid afhænger af nogle få faktorer, for det meste relateret til dit batteris størrelse og dets tilstand. Generelt bestemmes dette af rækkevidde, som er antallet af kilometer, dit køretøj kan køre i forhold til dets opladning. Ældre elbiler vil i gennemsnit køre 160 km, og mere moderne køretøjer kan variere fra 400-560 km.

Oplader elbiler, mens de kører?

Nej – selvom der dog er et men. Elbiler er energinegative under kørsel, men regenerativ bremsning kan genoprette noget af den tabte energi. Dette gør dem mere energieffektive, uden at de dog bliver selvopladende. Tænk mere på det som delvis genbrug.

Hvor længe holder batterier til elbiler?

I gennemsnit holder elbilbatterier mere end 160.000 km eller omkring 15-20 år. Dog er der rapporteret om elbiler, der har holdt mere end 320.000 km.

Kan opladning ødelægge dit EV-batteri?

Generelt nej – efterfyldningsopladning burde ikke ødelægge dit EV-batteri. De fleste batteristyringssystemer har også modforanstaltninger til konstant hurtig opladning, og de fleste køretøjer har faste hætter for at beskytte deres batterier. I nogle tilfælde kan det imidlertid betale sig at oplade til mindre end 100 % for at bevare batteriet i perfekt stand.

Kan man sidde i en elbil, mens der oplades?.

En elbil er sikker at sidde i under opladning. Men hvis du af helbredsmæssige årsager er afhængig af en elektrisk enhed, f.eks. en pacemaker, anbefales det, at du ikke sidder i køretøjet, mens det oplades. De elektromagnetiske felter kan forstyrre enhedens funktion. Hvis du er usikker omkring dette spørgsmål, så rådfør dig med din læge.

Har du stadig flere spørgsmål? Se flere elbilfakta hos Honda.