Honda og GM starter kommerciel produktion af brintdrevne brændselscellesystemer

22. marts 2024

Honda og GM starter kommerciel produktion af brintdrevne brændselscellesystemer

Verdens første store fabrik for brændselsceller baseret på brintteknologi drives i fællesskab af Honda og General Motors (GM). De nye brændselsceller, der fremstilles, har højere ydeevne og koster mindre end tidligere versioner.

GM og Honda har startet produktionen af brintdrevne brændselscellesystemer på et nyt anlæg i Michigan, USA. Det er det første store joint venture-selskab til produktion af brændselsceller. Anlægget, Fuel Cell System Manufacturing LLC (FCSM), har skabt 80 arbejdspladser, og siden 2017 er der investeret 99 millioner euro i den fælles fabrik. Fra og med januar 2024 vil de nye brændselscellesystemer, der er udviklet af både GM og Honda, blive brugt i forskellige produkter og forretningsfremstød.

FCSM's administrerende direktør Suheb Haq understreger virksomhedernes fælles fremskridt:
– Vi starter processen med råmaterialer til membraner og elektroder og fortsætter hele vejen til færdige systemer. Løbende investeringer og engagement fra begge virksomheder er baggrunden for vores fremgang.

Sammen har de sat sig for at forbedre ydeevnen og fordoble bæredygtigheden, samtidig med at produktionsomkostningerne reduceres betydeligt. FCSM har fokuseret på at reducere udviklings- og produktionsomkostningerne takket være stordriftsfordele, celledesign og fælles indkøb. De nye brændselscellesystemer vil være to tredjedele billigere at fremstille sammenlignet med Honda Clarity Fuel Cell fra 2019. Der er lagt mange kræfter i at sikre høj kvalitet og effektiv produktion, herunder automatisering af nøgleprocesser.

Brændselscellesystemet er kernen i Hondas strategi om nul miljøpåvirkning i 2050. Målene omfatter CO2-neutralitet for alle produkter og forretningsaktiviteter inden 2050, genanvendelse af ressourcer ved brug af 100 procent bæredygtige materialer og udnyttelse af ren, vedvarende energi, herunder elektrificering og brint.

Honda vil bruge det nye brændselscellesystem på forskellige områder og dermed bidrage til at stimulere efterspørgslen efter brint og fremme kuldioxidneutralitet i samfundet. Prototypen af næste generations brintdrevne brændselscellesystem vil blive udstillet på Hannover-messen i april 2024. Hondas mål er at finde samarbejdspartnere og muligheder for at udvide anvendelsesområdet for brændselsceller.