Honda viser to nye elbiler i Las Vegas

18. januar 2024

Honda viste to nye futuristiske og seje konceptbiler frem på CES 2024; en kulsort sedanmodel kaldet Saloon og en perlehvid model kaldet Space-Hub. De har en helt ny stil og et helt nyt udseende. Honda bruger et spændende formsprog, der er meget forskelligt fra det design, der findes på elbiler på markedet i dag.

Tynd, let og intelligent
Honda er – som sædvanlig – gået sine egne veje, da udviklingsingeniørerne udviklede de to konceptbiler. Ellers er hovedtendensen inden for elbiler at udstyre køretøjerne med store, tunge batterier for at give dem så lang en rækkevidde som muligt. Et andet kendetegn er at gøre dem smarte med forskellige intelligente funktioner. Resultatet indtil videre er store, tunge biler. Her har Honda tænkt præcis det modsatte. Med nøgleordene tynd, let og intelligent ønsker Honda at skabe betydeligt smidigere køretøjer. Målet er at skabe lave, kompakte og højeffektive batterier, der ikke er så omfangsrige og tunge. Sammen med LG Energy Solutions vil Honda fremstille batterier i USA, og fabrikken skal stå færdig ved udgangen af dette år.

Saloon og Space-Hub indgår i en ny platform, Honda O Series, som vi på dansk kan kalde for 0-serien, for Hondas kommende elbiler. Navnet på serien hentyder til, at Honda vender tilbage til sine rødder som bilproducent for at skabe helt nye elbiler fra "nul". Dette nye udgangspunkt betyder, at man især har haft følgende i tankerne: at maksimere pladsen til passagererne i bilen, samtidig med at pladsen til mekaniske komponenter minimeres, at bilen giver køreglæde samt den frihed og glæde, som mobilitet bringer med sig. Nullet betyder også, at Honda skaber nye værdier, der giver folk nye oplevelser, og som gør drømme til virkelighed. Nullet beskriver desuden virksomhedens bestræbelser for at opnå 0-miljøpåvirkning i hele køretøjets livscyklus.

Fem værdier
Honda 0-serien er baseret på fem værdier. Det kunstneriske design er i harmoni med miljøet, samfundet og brugerne. Den har avancerede assistent- og sikkerhedssystemer såsom automatiske køresystemer. Bilerne skal være opkoblede og sjove at køre og bruge. Selvfølgelig emmer 0-serien af køreglæde, så føreren føler sig et med køretøjet. Endelig skal modellerne have fremragende ydeevne og være energieffektive.

Honda valgte at vise de to nye konceptmodeller på CES 2024, som er en stor messe for forbrugerelektronikprodukter. Dette års udgave blev afholdt i Las Vegas den 9.-12. januar, og Honda-præsentationen fandt sted på den første dag.

Saloon og Space-Hub
Saloon har en form, der minder om en supersportsvogn med sin store mågevingedør og et lavt, langstrakt karrosseri med klare aerodynamiske træk. Forenden ender i en vandret rektangulær form, der er oplyst. Det nye H-mærke, som bliver kendetegnende for den nye generation af elbiler, er centreret i rektanglet. Forlygterne har en vandret form og er placeret lige under den store, skrånende forrude.

Space-Hub minder lidt om nutidens store SUV'er, og alligevel ikke. Den har også en rektangulær, oplyst forende. Modellen har store indvendige mål, og passagererne sidder over for hinanden – ligesom i den taxamodel, som Honda udvikler sammen med General Motors og Cruise. Vi skrev om dette køretøj i sidste nummer. Space-Hub har et glastag, der giver bilens interiør en endnu større fornemmelse af plads. Baglygterne på både Saloon og Space-Hub er formet som et vandret rektangel med afrundede hjørner, hvor de røde LED-lys danner formens kant. Dette gør, at bilerne er let genkendelige bagfra.

Så hvornår får vi de første to elbiler i denne nye 0-serie at se? Bilerne vil blive introduceret i 2026 på det nordamerikanske marked, efterfulgt af lanceringer i Japan, Asien, Europa, Afrika og Mellemøsten samt Sydamerika.