Otte tips til sikker vinterkørsel

2. november 2022

Otte tips til sikker vinterkørsel

Om vinteren kan det være ekstra forræderisk at rejse, når der er slud, is og sne. Vi har samlet vores bedste tips til at køre sikkert om vinteren.

Skift til vinterdæk i god tid. Tjek dækkene på forhånd om efteråret for at sikre, at de stadig har nok mønsterdybde - mindst 1,6 millimeter gælder.

Vinterudstyr i bilen. I vores sidste nummer fik du tips til, hvilke ting du bør tjekke på din bil inden vintersæsonen. Husk også at have det rigtige udstyr inde i bilen: slæbetov, refleksveste, skovl, varmt tøj eller tæpper og nødudstyr.

Hold afstand. På snedækkede eller isglatte veje har du en betydelig længere bremselængde end normalt, så hold god afstand til anden trafik. Et simpelt, men effektivt tip er, at du skal kunne stoppe inden for den afstand, du kan se. Selv i tilfælde af regn kan det være nødvendigt at øge afstanden til den forankørende bil markant, da sigtbarheden forringes af regnstænk og våde, blanke vejbelægninger.

Brug et højt gear. Når du kører på fladt underlag, skal du bruge et højt gear og lavt motoromdrejningstal for at få det bedst mulige vejgreb. Kør langsomt i kurver og undgå pludselige styrebevægelser, der kan få bilen til at miste vejgrebet. Hvis det er meget glat eller iset, og du kører en bil med manuel gearkasse, så start i andet gear for at give dækkene bedre vejgreb.

Brems på lige strækning. Ved at bremse på en lige vejstrækning undgår du risikoen for at miste herredømmet over din bil. Under glatte forhold er der større sandsynlighed for, at din bil skrider ud, hvis du bremser, mens du drejer. Kører du i en bil med manuelt gear, skal du geare ned og bruge motorbremse, så vil du reducere hastigheden uden at skulle trykke hårdt på bremsen.

Vær forsigtig med sort is. En af de værste farer ved kørsel om vinteren er sort is, fordi det bare ligner en våd vej. Hvis bilen skulle glide, så kig mod det punkt, hvor du vil være. Hold hænderne på rattet og drej ind i kurven - hvis bagenden af ​​bilen overstyrer til højre, så drej til højre.

Strækninger, hvor det let bliver glat. Nogle vejstrækninger er mere eksponerede for glat føre end andre. Det gælder på og i tilknytning til broer, skyggefulde dele af kørebanen, i dale, i områder nær søer og vandløb og i åbne landskaber, hvor vinden fyger over kørebanen.

Kør forsigtigt. Et rent generelt tip er naturligvis at køre mere roligt og forsigtigt ved lavere hastigheder, når det er koldt, regnfuldt, glat, is- eller snefuldt udenfor, end når der er tør og varm vejbelægning. Juster hastighed og kørsel efter vejrforholdene. Bare fordi der står 110 på vejskiltet, betyder det ikke, at du kan holde den hastighed om vinteren.

Kilder: Honda, Civilforsvarsforeningen

Nærmeste forhandler