Stort projekt med brintbiler, HyFIVE, er skudt i gang i Europa

Tre eksemplarer af Hondas forureningsfrie Clarity, som kører på brændselsceller, skal testes på de danske veje fra og med efteråret som en del af det såkaldte HyFIVE-projekt. HyFIVE står for Hydrogen For Innovative Vehicles (brint til innovative køretøjer).

14. april 2016

Formålet med projektet er, at kendskabet til fordelene ved brændselscellebiler udbredes, og at de 15 partnere, som er en del af projektet, hvoraf Honda er en af fem bilproducenter, samarbejder for at udbygge infrastrukturen for brintbiler i Europa. Brint anses af mange for at være fremtidens brændstof. Det kan produceres med en række forskellige kilder, eksempelvis sol- og vindenergi, men det er også et restprodukt fra industrien. En bil, som kører på ren brint, udleder kun vand.

Det er helt selvsagt, at Honda er en af de drivende kræfter bag HyFIVE. Virksomheden udvikler løbende sin miljøteknologi og arbejder konstant på at forbedre brændstofeffektiviteten for at mindske CO2-udledningen fra sine produkter. Satsningen er en del af Hondas langsigtede mål om, at kørsel ikke skal give nogen form for udledning.

De tre Honda Clarity-eksemplarer skal leases ud til udvalgte kunder i to år. I Danmark ligger brinttankstationerne forholdsvis tæt (11 tankstationer), og derfor anses netop dette land for at være et godt sted at teste bilerne i Europa.

– Vi er meget glade for, at vi får Clarity hertil. Den passer godt til at køre i Danmark. Vi har et godt netværk af tankstationer og ingen skat på bilerne, hvilket gør dem meget interessante for danske kunder. Brændselscelleteknologi er fremtiden, udtaler Thomas Larsen, PR-ansvarlig for Honda Danmark.

Der kommer også til at være tre Honda Clarity i Storbritannien, også som en del af HyFIVE-projektet.

Honda Clarity har en række fordele sammenlignet med sine konkurrenter. Det er den første bil i projektet, som har plads til fem voksne, da både elmotor og brændselscelle findes under motorhjelmen. Den har også den længste rækkevidde: 700 km på en tank. Brændselscellebiler tager samme tid at tanke som almindelige biler, dvs. tre minutter.

Honda Clarity serieproduceres og sælges allerede i Japan. Det første eksemplar blev leveret den 17. marts til Japans finans- og handelsminister, Tsuyoshi Hoshino.