Sådan servicerer og vedligeholder du din elbil

Køretøjsvedligeholdelse er en vigtig del af det at eje enhver slags bil. Elbiler er dog designet med banebrydende teknologi og avancerede komponenter, hvilket betyder, at vedligeholdelse af elbiler ofte vil være billigere sammenlignet med vedligeholdelse af benzin- og dieselbiler.

Find ud af alt om elbilservice i denne nyttige guide.

Hvad skal have service på en elbil?

Der er især nogle få elementer, der skal undersøges, når din elbil er til service. Disse omfatter:

Elektromotor

Med kun 20 komponenter i gennemsnit har en elmotor færre dele end de forbrændingsmotorer, der findes i benzin- og dieselbiler. Det betyder, at der kræves mindre vedligeholdelse. Når din elbil skal til service, vil motoren blot blive undersøgt for slitage.

Batteri

Igen kræver elbilbatterier kun lidt vedligeholdelse, ligesom motoren, da de ikke har nogen bevægelige dele. Mekanikeren vil kontrollere individuelle cellers ydeevne, og enhver skade vil kunne ses i dataene. Batterier kan udskiftes, hvis de ikke fungerer. Hvis du vil reducere risikoen for at beskadige dine battericeller, er der et par ting, du kan gøre, såsom:

• Hold batteriopladningsniveauet mellem 20 % og 80 %
• Undgå ekstreme temperaturer
• Lad hellere langsomt end hurtigt op, når du kan
• Brug bilen regelmæssigt

Olie og kølervæske

Da elbiler ikke bruger motorolie, kræves der ingen olieskift. Elbiler bruger helt andre drivlinjer, så du behøver aldrig at bekymre dig om regelmæssige olieskift. Din elbil har brug for, at kølervæske strømmer gennem termoreguleringssystemet for at forhindre, at batterierne overophedes. Denne bør fyldes op hvert 3.-5. år, hvilket er langt sjældnere end for benzin- og dieselbiler.

Bremser

En af de mest innovative egenskaber ved elbiler er den regenerative bremsning. Funktionen bruges sammen med konventionelle bremser og gør bremsningen mere effektiv, hvilket resulterer i mindre slitage. Af og til skal bremseklodser, -skiver og -væske udskiftes med et par års mellemrum - men det gælder normalt for ethvert køretøj.

Dæk

Elbiler er ofte tungere end køretøjer med forbrændingsmotor, og dette skyldes batteriernes vægt. Elbiler bruger bestemte dæktyper til at klare denne vægt og deres accelerationskraft. Vedligeholdelsesprocedurer omfatter dækrotation i henhold til brugermanualen, justering af trykket efter behov og udskiftning af dæk, når de er slidte. Bemærk venligst, at den lovlige minimumsgrænse for dækmønsterdybde i Europa er 1,6 mm.

Du bør udskifte din elbils dæk, når mønsterdybden bliver 3,0 millimeter. Alt under denne mønsterdybde kan øge bremselængden betydeligt.

Hvor ofte skal elbiler til service?

Mange elbiler har brug for service ved omkring 29.000 kilometer eller hver 12. måned. Dette kan dog variere afhængigt af model, kørselsforhold og årlige kilometertal.

Rutineopgaver som dæk- og lygtetjek og udskiftning af kabineluftfilter, kølervæske, batteri og bremsevæske skal udføres med jævne mellemrum. Du kan finde dit specifikke køretøjs vedligeholdelsesplan i instruktionsbogen, eller du kan kontakte din lokale forhandler direkte.

Book din elbilservice hos Honda nu

Hos Honda tilbyder vi professionel service af elbiler, både enkeltservice eller serviceplaner, så du kan få ekstra ro i sindet. Hold din elbil i topform ved at bestille service hos et brand, du ved, du kan stole på.

Ofte stillede spørgsmål

Skal elbiler bruge vand?

Elbiler har brug for kølervæske i stedet for vand. Kølervæsken strømmer gennem termoreguleringssystemet og forhindrer, at batterierne overophedes. Påfyldning af kølervæske er normalt en del af almindelig vedligeholdelse af elbiler.

Hvad sker der, hvis en elbil går i stå?

Sørg altid for, at din elbil har et tilstrækkeligt opladningsniveau til din rejse. Hvis du løber tør og går i stå, burde du kunne få en vejhjælpsudbyder til at komme og lade batteriet op for dig. Vær opmærksom på, at de muligvis kun kan give dig opladning nok til, at du kan køre til en ordentlig ladestander for at tanke fuldt op.

Hvor længe holder batterier til elbiler?

Det anslås, at batterier til elbiler kan holde fra 10 til 20 år i alt. Faktorer som temperatur og kørevaner kan have indflydelse på, hvor længe et bilbatteri kan holde. Alle elbiler kommer med en producentgaranti, der kan dække eventuelle reparationsomkostninger i garantiperioden - denne varer ofte op til 5 år.

Kan du selv servicere en elbil?

Lad altid kun fagmænd udføre vedligeholdelse af din elbil. Du bør ikke prøve at servicere din elbil, medmindre du er uddannet til det. En professionel mekaniker har værktøjerne og færdighederne til at kontrollere dit køretøj og sikre, at det har en høj driftsstandard.

Skal elbiler have skiftet olie?

Nej, elbiler kræver ikke olieskift, da de bruger en anden type drivlinje. Din elbil skal dog have kølervæske, bremsevæske og sprinklervæske påfyldt regelmæssigt.

Du kan kun oplade et bilbatteri med den maksimale opladningseffekt, som køretøjet kan acceptere. Hvis f.eks. dit køretøjs maksimale opladningseffekt er 7 kW, oplader du ikke hurtigere ved at bruge et 22 kW ladepunkt. Den tid, det tager at oplade, vil også være begrænset af det anvendte ladepunkts maksimale ladeeffekt. Selvom dit køretøj eksempelvis kan oplade ved 11 kW, vil det kun oplade med 7kW på et 7 kW ladepunkt.