Hybridteknik – intet nyt hos Honda

Honda har fremstillet hybridbiler, længe før Greta Thunberg blev født. Den første generation af Honda Insight så dagens lys i 1999.

11. marts 2020

Den første generation af hybridmodellen Honda Insight var to-sæders og var længe den mest brændstofeffektive benzinbil i USA. Det dråbelignende, strømlinede og ret spektakulære design minimerede luftmodstanden. Bilen, som var fremstillet af aluminium, var udstyret med en 1,0-liters trecylindret 68-hestes benzinmotor kombineret med en 10 kW-elmotor, der udviklede 13 hestekræfter. Bilen brugte Hondas første generation af hybridteknologi Integreret Motor Assist. Elmotoren leverede ekstra kraft under acceleration og blev opladet under bremsning. Den oprindelige model havde en femtrins gearkasse, og to år senere kunne modellen også fås med en CVT-gearkasse. Den første generation af Honda Insight blev fremstillet i 1999-2006 på Hondas fabrik i Suzuka, Japan, men blev ikke solgt i Danmark.

Anden generation af Honda Insight blev lanceret i 2009 og denne gang også på det danske marked. Insight var nu vokset til en femdørs hybrid med plads til fem personer. Den blev specielt udviklet for at gøre hybridteknologien populær. Den indeholdt femte generation af Hondas hybriddrivlinje Integrated Motor Assist. Dette system sammenkobler en forbrændingsmotor med en elektrisk motor, der er monteret direkte på motorens krumtapaksel, mellem motoren og gearkassen. Det var mindre kompliceret og billigere end konkurrerende hybridsystemer. Bilen havde en firecylindret 1,3-liters i-VTEC-motor på 98 hestekræfter forstærket med en elmotor på 10 kW, svarende til 13 hestekræfter. Insight havde et brændstofforbrug ved blandet kørsel på 17,5 km/l. Modellen blev fremstillet i 2009-2014.

Tredje generation af Honda Insight debuterede i 2018 ved North American International Auto Show. Den er baseret på den tiende generation af Honda Civic, og det er en firedørs sedan med 1,5-liters motor kombineret med en elmotor på 96 kW. Bilen sælges bl.a. i USA og Japan.

Hybridversioner af flere forskellige Honda-modeller har eksisteret og eksisterer rundt om i verden: Jazz, CR-Z, Civic og Accord, NSX samt Clarity har alle inkluderet hybridteknologi. Allerede for otte år siden havde Honda solgt mere end en million hybridbiler. I Europa er der i øjeblikket CR-V og Jazz med hybridteknologi i Hondas modelprogram, men det forventes, at der vil blive lanceret flere hybridmodeller inden for de næste to år.


Mere om Hondas elektriske vision