Sådan kan du rengøre og rense din bil

Regelmæssig manuel bilvask og en mere omhyggelig rengøring af bilen er blevet en del af det nye normale i løbet af det sidste års tid. Men hvornår har du sidst givet interiøret af din bil en virkelig grundig rengøring?

Selv om sandsynligheden for at blive smittet med Covid via en forurenet overflade synes at være meget lille, er det dog stadig muligt. Andre vira, som f.eks. influenza, bliver almindeligvis overført på den måde. Så hvis du holder bilens interiør rent, bidrager du med en værdifuld sundhedsforanstaltning – især hvis bilen bruges af mere end én person.

Det er en god idé at rengøre interiøret, før en anden fører eller passagerer sætter sig ind i bilen. Og ligeledes rengøres det efter, at personer med symptomer har været inde i bilen.

Sådan er du med til at undgå smitte ved at rengøre og desinficere bilen.

Grundlæggende rengøring

For at et desinfektionsmiddel skal fungere, skal det komme i direkte kontakt med virussen. Støv og snavs kan forhindre dette, så det første rengøringstrin er at fjerne enhver form for åbenlys snavs. Tør støvet af instrumentbræt og døre med en tør, ren mikrofiberklud, og sørg for at komme ind i mellemrum og hjørner i interiøret. Brug derefter en støvsuger til sæder, midterkonsol og tæpper. Tag gulvmåtterne ud (pas på de små plastclips, der holder dem på plads), så du kan få fat i alle de urenheder, der har samlet sig rundt i hjørnerne. Håndstøvsugere, der kører på batterier eller bilens 12 V-stik er praktiske, men det kan også være rart at have den ekstra effekt i en større lysnetdreven støvsuger.

Hvad er det, der skal desinficeres?

Alle de steder, som føreren eller passagererne måtte have rørt ved, skal tørres af, plus eventuelle områder, der kan opfange dråber fra host og nys. Det er en god idé at begynde med at opstille en liste over ting, der skal rengøres og så arbejde metodisk igennem den, så man ikke kommer til at springe noget over:

Parts to clean

Hvilke rengøringsmidler skal anvendes?

Vi fraråder at bruge blegemiddel eller husholdningsrengøringsmidler, da de kan indeholde ammoniak. De vil selvfølgelig dræbe de bakterier, der måtte være i dit interiør, men de er også tilbøjelige til at beskadige og misfarve overfladerne.

En mild og varm sæbevandsopløsning kan være effektiv til at fjerne snavs og dræbe bakterier og vira. Lædersæder har brug for en mere speciel behandling: Brug først en særlig læderrens, og påfør derefter et middel til læderbehandling.

Mikrofiberklude er meget effektive til at fjerne støv og snavs, når de bruges tørt eller fugtigt. Og de kan bruges med de fleste rengøringsmidler. Kludene vaskes i vaskemaskine efter brug, men undgå at bruge skyllemiddel.

Du kan nu købe specialfremstillede desinfektionsmidler til din bils friskluftsystem – du starter motoren, indstiller klimaanlægget til recirkulering, trykker derefter på knappen på dåsen og lukker døren, indtil dåsen er tømt. Desinfektionsmidlet har dermed behandlet bilens interiør. Men interiøret skal være rent, for at de fungerer effektivt.

Uanset hvilken metode du vælger, skal du bære engangshandsker og undgå at røre ved dit ansigt eller øjne, mens du arbejder. Handskerne skal først kasseres, når du er færdig med rengøring og har ryddet eventuelle flasker, snavsede klude og så videre væk. Hvis du rengør en bil, efter at en passager har konstateret covidsymptomer, kan det være klogt at bære en maske og beskyttelsesbriller. Vask hænder efter rengøringen.

Smarte rengøringstricks

Når du bruger rengøringsmidler til bilens interiør – uanset om det er en rengøringsmiddelopløsning eller bare sæbe og vand – er det vigtigt at undgå at gøre tingene for våde. Hvis du bruger for meget rengøringsmiddel, vil dit interiør være meget lang tid om at tørre, og det kan også gøre betjeningsgrebene glatte og give problemer med de elektroniske systemer. Den bedste teknik er at påføre rengøringsmidlet på rengøringskluden og ikke direkte på bilen. På den måde kan du dosere rengøringsmidlet til opgaven uden at komme til at bruge for meget.

Når du skal rengøre forruden indvendigt, kan det være svært at nå den nederste del, hvor ruden møder instrumentbrættet. Professionelle inden for bilrengøring har et trick med at vende sig væk fra forruden og lægge hånden bagud med håndfladen opad, så rengøringskluden kan rengøre ruden. På den måde kan du nå helt ned til bunden af forruden.

Det kan være svært at få støv ud af de små huller omkring ventilationsdyser og kontakter. Men der er en enkel løsning. Brug en ren, tør pensel til at feje støvet væk. Hvis du vil fjerne fastsiddende snavs fra ru overflader på instrumentbræt og håndtag, kan du skrubbe med en gammel tandbørste.

Få professionel hjælp

Fagfolk som bilforhandlere og biludlejningsfirmaer bruger desinficeringsapparater, der behandler alle dele af interiøret med ozon eller kemiske biocider. Specialfirmaer inden for bilrengøring og nogle bilforhandlere tilbyder nu køretøjsdesinficering, hvis du ikke selv har mod på at gå i gang.

* Ovenstående er en anbefaling, og resultaterne kan afhænge af eksisterende forhold og eller andre faktorer.