Sådan vælger du din første familiebil

Den bedste bil til din familie er et multiværktøj, der klarer alt, hvad dagligdagen kan udsætte den for. Der er masser af biler at vælge imellem, men udvalget behøver ikke at være overvældende – du kan finde alle svarene her i vores køberguide til familiebiler. 

Hvad gør en bil til den bedste familiebil?

En familiebil skal være god til mange forskellige ting. Den skal ikke bare være god at køre i – den skal også tage hensyn til resten af familien. Her er de vigtigste ting at holde øje med:

Sikkerhed – Du ønsker, at din familie skal være i sikkerhed, så du skal kigge efter en bil med en god sikkerhedsvurdering og de nyeste sikkerhedsfunktioner.

Praktisk – Du har brug for plads til hele familien og til alt, det de skal have med på turen.

Bekvemmelighed – Se efter funktioner, der gør familieture lettere.

Overkommelige priser – Du bliver nødt til at tænke på købsprisen eller de månedlige omkostninger, plus brændstof, forsikring og vedligeholdelse.

Læs videre for at få tips til at få det bedste på alle disse områder.

CR-V set skråt forfra

Hvordan kan man vælge en sikker bil til sin familie?

De fleste familiebiler har en sikkerhedsvurdering fra den uafhængige Euro NCAP-organisation. Biler, der har opnået fem stjerner, som Honda Jazz og CR-V, er de sikreste i deres klasse. Euro NCAP tester biler hele tiden, og de nyeste tests er strengere end tidligere, så du kan ikke direkte sammenligne de seneste tests med ældre.

Alle biler fra Honda er udstyret med Honda SENSING, der er en samling af avancerede funktioner, der forbedrer sikkerheden for alle og gør kørslen mere komfortabel og behagelig.

Vognbaneassistent – Et kamera registrerer vejafstribningen, og hvis bilen er ved at køre ud af sin vognbane, styrer systemet den forsigtigt tilbage.

Aktiv fartpilot – Ved hjælp af sensorer registrerer systemet forankørende køretøjers placering og hastighed, så den aktive fartpilot kan justere bilens hastighed, så den passer til trafikken, hvilket reducerer førerens træthed på lange ture.

Kollisionsbegrænsende bremsesystem – Dette system registrerer en overhængende kollision. Der lyder en advarsel, og hvis føreren ikke er opmærksom og ikke reagerer, aktiverer den automatisk bremserne for at stoppe bilen. Forskningsresultater fra EuroNCAP og deres partnere konkluderede, at disse systemer kan reducere kollisioner i den virkelige verden med 38 %.

Blindvinkelassistent – Sensorer på hver side af bilen advarer føreren om objekter, der er skjult for udsynet. Det er især nyttigt, når du skifter vognbane.

System til overvågning af krydsende trafik – Advarer føreren om forbikørende trafik ved bakning ud af en parkeringsplads.

Driver attention monitor – Dette system registrerer, når førerens opmærksomhedsniveau falder, og viser en meddelelse om at tage en pause.

CR-V, pladsudnyttelse

Hvad gør en familiebil mere praktisk?

Mere plads er ikke svaret på alt – smart design, som i den nye Honda Jazz, kan gøre forskellen mellem en bil, der klarer alle opgaver i et hektisk familieliv, og en, der prøver at få plads til det hele.

Læg mærke til funktioner som disse:

Magic seats – De magiske sæder i Honda Jazz og HR-V giver dig en uovertruffen fleksibilitet. De kan foldes fladt ned, når der skal transporteres store genstande, eller du kan folde sæderne op som biografsæder for at åbne op for en kæmpe bagageplads, som du kan få adgang til gennem bagdørene.

Bagagerum – Du skal ikke bare sammenligne antal liter i specifikationerne. Udformningen af bagagerummet er også vigtig: jo enklere og mere firkantet jo bedre. Kig efter en lav læssekant, der gør det lettere at få ting ind og ud.

Opbevaringsmuligheder i kabinen – Se efter dørlommer og opbevaringsrum inde i bilen, så du kan holde styr på alle de småting, du bruger i dagligdagen.

Brede døre – Det er ligegyldigt, hvor meget plads der er indeni, hvis det er svært at få adgang til. Biler som Honda Jazz og CR-V har 90-graders åbning af bagdørene, hvilket giver fremragende adgangsforhold. Det er en funktion, der gør det meget lettere at få et barnesæde ind og ud, eller at nå ind for at sikre, at børnene er ordentligt spændt fast.

Rengøringsvenlige overflader – Gå efter et interiør, der er nemt at gøre rent. Mørkere farver er bedre til at skjule pletter, og det er lettere at tørre lædersæder af end stofsæder.

Kvinde lægger ting ind i bagagerummet

Hvilke familiebilsfunktioner gør livet lettere?

En god familiebil gør enhver køretur lettere og mindre stressende. Her er nogle funktioner, der kan være en stor hjælp:

Parkeringsassistent – Parkering kan være stressende, når bilen er fuld af larmende og utålmodige børn. Med Parkeringsassistenten kontrollerer du bilens hastighed, mens den automatisk styrer i forbindelse med parkering.

Elektrisk bagklap – Når du har hænderne fulde med indkøbsposer, og du skal holde styr på børn og hund, kan en elektrisk bagklap gøre livet så meget lettere. Den aktiveres ved at holde den ene fod ind under bagenden af bilen. Den elektriske bagklap på Honda CR-V har programmerbar højde og kan stoppes i enhver position – perfekt til parkeringshuse med lavt til loftet.

Smartphone-integration – Gå efter biler, der kan oprette forbindelse til din telefon og dermed aktivere internetbaserede tjenester som trafikinformation og give passagererne mulighed for at surfe på nettet. Android Auto og Apple CarPlay giver mulighed for at betjene telefonens apps via dashboardskærmen. USB-porte ved bagsædet giver børnene mulighed for at holde deres mobilenheder opladet.

CR-V, set skråt forfra, kører i byen

Hvordan kan du gøre familiebilen overkommelig?

Læg dig fra starten af fast på et budget for din bil. Vil du købe den kontant eller bruge en finansieringsordning, så du betaler et månedligt afdrag? Indregn også udgifterne til forsikring (en prissammenligning på nettet vil give dig et skøn), brændstof og vedligeholdelse.

Hybridbiler kan være en besparelse, fordi de er mere effektive, da de genindvinder energi, der ellers ville gå tabt under bremsning, til brug senere. Det er grunden til, at de har en bedre brændstoføkonomi og lavere CO2-emissioner. Det er godt for din tegnebog og også gode nyheder for miljøet.

Hvilke andre tips og tricks kan hjælpe dig med at træffe det rette valg?

Planlæg for fremtiden – børn, der vokser, eller en familieforøgelse kan stille større krav til bilens rummelighed. Tænk over, hvordan dine behov kan ændre sig i løbet af de næste par år.

Prøvetur – Book en prøvetur for at få en fornemmelse af bilen, før du køber den. Tag børnene med og se, om de er tilfredse med den. Hvis du har brug for at køre med store ting som barnesæder og klapvogne, kan du tage dem med til prøveturen og se, hvor godt de passer ind i bilen.