Nemme måder at være mere miljøvenlig på

Efterhånden som flere og flere mennesker forsøger at reducere kuldioxidemissionerne og bruge de dyrebare ressourcer på en mere fornuftig måde, er det nemt at blive overvældet af presset for at "blive mere grøn". Men hvad betyder det helt præcist, og hvordan gør du det?

Den gode nyhed er, at miljøvenlig levevis er mere opnåelig end nogensinde. Og det behøver ikke altid at koste en masse penge eller tage glæden ud af dagligdagen. Her er vores 10 bedste tips til en grønnere livsstil.

DET STARTER MED DIT HJEM

FORBRUG MINDRE, GENBRUG OG GENANVEND
Genanvendelse er en af de mest oplagte – og nemmeste – måder at være miljøvenlig på. Gør det nemt for dig selv ved både at have en spand til restaffald og en til genbrug i køkkenet, badeværelset og andre steder, hvor der opstår en masse affald. Papir og pap er nemt at sortere, og det er samtidig noget af det mest værdifulde materiale at genanvende. En lille kompakt kompostbeholder er der plads til selv i de mindste haver. Den kan lave dine madrester om til gratis kompost eller muld. Minimer madspild ved ikke at købe for meget, og få mest muligt ud af dine rester.

REDUCER DIN HUSHOLDNINGS CO2-UDLEDNING
Brug koldtvandsindstillinger på vaskemaskinen for at reducere de CO2-emissioner, der er forbundet med at producere elektricitet til opvarmning af vand. Hvis du skal udskifte dine hårdehvidevarer, skal du gå efter modeller med høj energieffektivitet – de fleste maskiner vil i dag være EU-mærket med A til G-mærkning, hvor A er det bedste. Det årlige energiforbrug er anført i kWh (jo lavere desto bedre). Skift til energieffektive LED-pærer, der tænder med det samme, og som har langt bedre holdbarhed end glødepærer og halogenpærer, mens de bruger langt mindre elektricitet.

BRUG VEDVARENDE ENERGI
Skift til en elleverandør, der bruger vedvarende energikilder til elproduktion, så du undgår fossile brændstoffer. Vedvarende energi omfatter vandkraft, sol, vind og endda noget, der kaldes anaerob forarbejdning, hvor animalsk og vegetabilsk affald behandles, så det frigiver metangas, der kan brændes. Der er flere leverandører af grøn energi end nogensinde før, så det skulle nok være muligt at finde en, der opfylder dine behov. De store energiselskaber har efterhånden fået øje på forbrugernes voksende miljøbevidsthed og tilbyder nu grønne elpriser. Der er ligeledes dukket en række mindre leverandører op.

EFTERISOLERING
En fjerdedel af varmen i dit hjem kan gå tabt gennem loft og tag, så du bør efterisolere til hvad, der svarer til 300 mm mineraluld. De fleste huse, der er bygget siden 1920'erne, er bygget med hulmure, men det er først i 1990'erne, at hulmursisolering er blevet almindelig. Isoleringen blæses ind gennem huller i muren af en specialvirksomhed. Massive vægge og gulve kan også efterisoleres for at opnå yderligere besparelser. Hvis dit hjem ikke er forsynet med termoruder, er det en værdifuld opgradering, selv om det kan være dyrt. En meget billig og effektiv måde at skære ned på varmeregningen er at gå boligen efter for utætheder.

Honda e set skråt forfra, under opladning

Prøv at pendle på en anden måde

For mange mennesker blev det almindeligt at arbejde hjemmefra i 2020. Og fra et miljømæssigt synspunkt er det meget fornuftigt: Energiforbruget reduceres, og emissionerne falder. Hvis du skal arbejde uden for hjemmet, skulle du overveje forskellige måder at pendle på, som ikke belaster miljøet så meget. Kan du gå eller cykle i stedet for at køre? Mange europæiske regeringer har indført tiltag, der skal tilskynde flere mennesker til at gå og cykle. Hvis du kører, skal du holde din bil i orden – noget så simpelt som for lavt dæktryk kan øge brændstofforbruget og fremskynde slitage, hvilket fører til mere gummipartikelforurening.

Honda e på vejen set skråt fra siden

SKIFT TIL ELEKTRISK

Elbiler bruger mindre energi og udleder færre forurenende stoffer i løbet af deres levetid end benzin- eller dieselbiler. De boomer i popularitet med den voksende miljøbevidsthed, og efterhånden som teknologien forbedres, passer bilerne bedre ind i folks liv.

  • RÆKKEVIDDE OP TIL

    220 km

  • HURTIGLADNING (DC 50 kW)

    Op til 80 % på 31 min.

DET FORTSÆTTER MED LIVSSTILEN

VÆLG EN RESSOURCEVENLIG KOST
Spis lokalt producerede fødevarer for at minimere "madtransporten" og dermed de miljømæssige konsekvenser af transport af fødevarer. Hjemmedyrkede fødevarer er det ultimative, og selvom du ikke har tid eller plads til det, kan du nemt dyrke velsmagende salatblade i urtepotter i din vindueskarm. Køb fødevarer fra lokale producenter, hvor det er muligt. Og hold øje med bæredygtig emballage, der reducerer vægten og dermed energiforbruget til transport – selv vin kan fås i papirflasker nu om dage.

KØB BÆREDYGTIGT
Gå efter produkter, der er designet til at blive repareret i stedet for smidt væk, når de går i stykker – hvis en forhandler ikke kan rådgive dig, skal du gå til en, der kan. Bak op om de varemærker, der minimerer emballage, og når du har brug for det, kan du ud fra bæredygtige og genanvendelige metoder forsøge at undgå engangsplastik, hvor det er muligt.

VÆN DIG TIL EN GRØN INDSTILLING
Grøn levevis handler om at vise respekt for miljøet ved at få mest muligt ud af alle de ressourcer, du bruger, og vælge bæredygtige muligheder, hvor det er muligt. Så foretag dine indkøb omhyggeligt. Genbrug affald, så vi kan udnytte den maksimale værdi af de materialer, vi bruger. Giv uønskede genstande videre til andre i stedet for at smide dem væk. Det at tænke grønt behøver ikke at være en sur pligt – det kan endda være sjovt. Som enkeltpersoner kan vi ikke ændre verden, men hvis vi alle gør vores del, kan vi helt sikkert gøre en forskel – og disse gode råd viser, at det ikke behøver at være så svært. Og den tid og indsats, du lægger i projektet, er en investering i fremtiden – vores, vores børns og planetens.