Vinterbiltjek: Tips til kørsel om vinteren

Mørke morgener, isglatte veje, hylende vind, pludselig kraftig snefald – vinteren byder på masser af udfordringer for bilisterne.

Fra biltjek til pakkeliste, praktiske råd og brug af hybrider: tjek vores tips til vinterkørsel.

6 simple vintertjek til din bil

1. Væsker

Det er vigtigt, at alle væsker i dit køretøj er fyldt op, uanset vejret. Så sørg for at tjekke:

Motorolie – hvis der ikke er fyldt nok på, er der risiko for motorskade, som er dyrt at reparere.

Kølervæske/frostvæske – dette forhindrer din motor i at overophede, men der er stadig brug for frostvæske om vinteren, så blandingen ikke fryser.

Bremsevæske – går ind i bremsernes hydrauliksystem, som hjælper med at bremse din bil, når du trykker på pedalen.

Sprinklervæske – sigtbarheden er ofte påvirket om vinteren – sne, hagl, regn og salt – så hold din forrude ren. Bland vand og sprinklervæske for at forhindre, at systemet fryser til.

2. Viskere

Tjek dine viskerblade – hvis de er blevet for slidte eller er blevet beskadiget, skal de udskiftes.

Det anbefales, at du gør det hver 12. måned, og du kan selv udskifte dem eller bede et service- og reparationsværksted om at gøre det.

3. Vinterdæk

Tjek, at dine dæk er i god stand og sigt efter en mønsterdybde på 3 mm – den lovlige grænse er 1,6 mm.

Vinterdæk kunne være en god investering. De er mere effektive under 7°C end sommerdæk, selv under tørre forhold. De indeholder højere niveauer af naturgummi, så de er mere fleksible ved lavere temperaturer, og deres slidbanemønstre betyder, at mere gummi kan være i kontakt med vejen.

De er obligatoriske i nogle lande og regioner på tværs af Europa (inklusive Tyskland, Italien og nogle franske regioner), men ikke alle (som Storbritannien, Spanien og Holland).

4. Lygter

Gå rundt om din bil, og tjek dine forlygter, baglygter, blinklys og tågelygter. For at tjekke dine bremselys skal du enten bede nogen om hjælp eller parkere i nærheden af en væg – eller endnu bedre, et vindue, så du kan se reflektionen – for at sikre, at hvert lys virker.

Hvis du opdager, at en eller flere ikke virker, kan du tjekke din brugervejledning og se, om det er muligt at skifte pæren selv.

5. Batteri

Batterier mister gradvist deres samlede udgangseffekt med tiden, men kolde temperaturer reducerer deres levetid endnu mere - fordi kulden sænker de kemiske processer, der opstår indeni batteriet. Du kan risikere at sidde fast i din indkørsel, hvis du ikke vedligeholder det.

Hvordan klarer dit batteri sig i normale temperaturer? Stammer din tænding nogensinde eller skal bruge et par gange for at komme i gang? Hvis du har svaret ja til en af spørgsmålene, kan det være en god ide at få dit batteri tjekket af en forhandler for at sikre, at det ikke dør.

6. Forrude og vinduesviskere

Det er vigtigt at holde dine vinduer og forrude fri for snavs om vinteren. Frost på rudens overflade kan gøre sigtbarheden vanskelig, så du bliver nødt til at bruge afisningsmiddel for at fjerne det, før du kører på vejen.

Brug kun afisningsmiddel og en isskraber, da alt andet kan ridse glasset. Tænd derefter dine blæsere helt, hæv temperaturen og tænd for din opvarmede forrude, hvis du har en. At smide varmt vand på en frossen forrude kan virke som en hurtig løsning, men det kan føre til revnet glas.

Du kan afdække din forrude for at forhindre isdannelse. Afdækning kan hægtes på sidespejlene med velcrolukninger og sugekopper.

Hvad skal du pakke i din bil om vinteren

I det værste vintervejr bør bilister opbevare en række vigtige genstande i deres bil for at sikre sig i tilfælde af nødsituationer. Det anbefales, at du har følgende ting i din bil:

Sprinklervæske – hvis forholdene bliver så dårlige, at din forrude skal vaskes mere end normalt, er det godt at have en reserveflaske, så du ikke løber tør.

Afisningsudstyr – det er lovpligtigt at sørge for, at for- og bagrude er fri for sne og is, så hvis du ikke har en opvarmet forrude, er det her afgørende.

En lommelygte – hvis din bil går i stykker i vejsiden på en kold, mørk nat, er det meget vigtigt, at du har en lyskilde.

Refleksvest – hvis du skal forlade din bil i mørke, skal du kunne ses af andre bilister for at undgå en ulykke.

Gummistøvler – et par gummistøvler eller andre robuste støvler med godt greb hjælper dig med at klare dig gennem is og sne.

Varmt tøj – hvis du sidder fast eller går i stå, kan du risikere at skulle vente længe i kulden, så sørg for at have tøj nok til at give et ekstra lag varme til dig eller passagererne.

Førstehjælpskasse – vådservietter, plastre, forbindinger, saks og handsker.

Slæbetov – virkelig nyttigt, hvis du eller en anden har brug for bugsering efter at have siddet fast i sneen.

Skovl – hvis du vågner op til et tykt snedække hjemme eller ude, vil en skovl hjælpe dig undgå at sidde fast.

Drikkevarer og snacks – at gå i stå eller vente på isglatte veje er slemt nok i sig selv, så undgå sult og tørst oveni.

Startkabler - hav dem ved hånden, hvis dit batteri bliver fladt.

Tips om vinterkørsel

Du har kontrolleret, at din bil er køreklar til vinterkørsel, og du har pakket din bil ordentligt. Nu skal du være opmærksom på, hvordan man bedst kører sikkert under forræderiske forhold.

Højt gear

Brug et højt gear

Hvis vejene er isglatte, skal du køre meget forsigtigt. Hvis du kører i en bil med manuelt gear, kan du, for at bevare trækkraften, prøve at starte i andet gear.

Når du kører på jævnt underlag, skal du holde gearet højt og motoromdrejningerne lave for at forhindre dine dæk i at spinne. Kør langsomt gennem sving, og undgå pludselige handlinger, der kan få din bil til at miste kontrollen.

Hold afstand om vinteren

Hold afstand

Det er et simpelt, men effektivt tip: Du bør kunne stoppe inden for den afstand, du kan se. På snedækkede veje skal du øge bremselængden og afstanden mellem køretøjer med helt op til 10 gange så meget.

I vådt vejr kan regn og sprøjt gøre det svært at se og blive set, så hold god afstand til forankørende køretøjer og vær ekstra forsigtig med fodgængere, cyklister og motorcyklister.

Brems i lige linje

Bremsning i en lige linje nedsætter faren for at skride ud. Din bil er mere tilbøjelig til at skride ud, hvis du bremser, mens du drejer på en glat vej, så brems støt og i god tid til at sætte farten ned, før du drejer.

Sort is

Pas på sort is

Sort is er en af de værste farer, når man kører om vinteren, fordi det bare ligner en våd vej.

Hvis du skrider, skal du se i den retning, du vil være på kørebanen. Hold hænderne på rattet og drej ind i udskridningen – så hvis bagenden af bilen overstyrer til højre, skal du dreje til højre.

Hybrider om vinteren

At køre i en selvopladende hybridbil om vinteren er ikke anderledes end at køre i et traditionelt køretøj og burde have ringe indflydelse på bilbatteriets ydeevne. De nyeste hybrider er udstyret med funktioner, der hjælper dem med at bevare trækkraft og kontrol under glatte forhold.

Hvis du ejer en plug-in hybrid, kan koldt vejr reducere batteriets ydeevne. Prøv at oplade din hybrid i et varmere, lukket rum (som en garage), for at sikre, at dit batteri forbliver fuldt opladet. På grund af øget pres på en hybrids ydeevne kan du dog opleve, at din bil bruger benzinmotor mere end den elektriske drivlinje under forræderiske forhold, så sørg for, at din tank er fyldt op.

Elbiler om vinteren

En elmotors kraftegenskaber gør, at en elbil er meget nem at starte og har minimalt hjulspin. Da elbiler ikke bruger gear, er du mindre tilbøjelig til at snurre eller glide, mens du kører under vinterforhold.

Hvis du ejer en elbil, er du måske bekymret for nedsat ydeevne, når temperaturen falder. Batteriydelsen kan blive påvirket, så du kan prøve et par tips, der sparer på batteriet, såsom at tænde for bilens varme derhjemme, mens din bil stadig er tilsluttet, så du ikke spilder energi på at hæve temperaturen, mens du er på farten. Prøv også at bruge opvarmede sæder og opvarmet rat i stedet for klimastyring for at spare på batteriet.

Planlæg din rejse omhyggeligt – vær meget opmærksom på din forventede rækkevidde – da koldere temperaturer kan betyde, at en opladet bil ikke kører så langt som normalt. Hvis du kører med mindre hastigheder, kan det også spare på energien og kan forbedre din elbils rækkevidde.