ER EN HYBRIDBIL DET RIGTIGE FOR MIG?

Nu, hvor der er flere hybrider end nogensinde hos forhandlerne, kan du finde ud af, om hybridbilen passer til dine kørselsbehov.

Hybridbilen har været på markedet siden starten af det nye årtusinde, men de fleste har stadig til gode at opleve en hybridbil. Og det er grunden til, at mange har spørgsmål om, hvad der gør en hybrid anderledes end en diesel- eller benzindreven bil, og mange er nysgerrige efter at vide, om det er en hybridmodel, der skal være deres næste bil.

Når producenterne beskriver en ny model som en hybrid, betyder det, at bilen er delvist elektrificeret. Det vil sige, at den både har et batteri og en elmotor og i nogle tilfælde en generator sammen med en benzin- eller dieselmotor. Denne løsning resulterer i en effektiv bil, der muligvis bedst opfylder millioner af bilisters behov. Sådan fungerer den.

HEV-logo

Hvad er en hybridbil?

En hybridbil er et køretøj, der typisk kombinerer en konventionel forbrændingsmotor (normalt benzindrevet) med en elmotor. Man behøver ikke at slutte den til en stikkontakt, da systemet er selvopladende. Det betyder, at batteriet er optimalt opladet til de pågældende kørselsforhold, så alt hvad du skal gøre, er at fylde brændstof på og lade den avancerede elektronik styre resten.

En hybridbil kan være et godt valg for de, der ønsker at reducere CO2-emissionerne fra deres bil og samtidig forbedre brændstofeffektiviteten. En hybridbil må ikke forveksles med en plug-in hybridbil. Sidstnævnte kræver, at føreren oplader batteriet fra elnettet for at sikre, at bilen kan være så effektiv som muligt.

Forstå de tre forskellige typer af hybridbiler:

HEV (Hybrid Electric Vehicle): En type hybridkøretøj, der kombinerer en traditionel forbrændingsmotor med et elektrisk fremdriftssystem for at opnå en bedre brændstoføkonomi eller ydeevne, som i Honda CR-V. Også kendt som "selvopladende hybrid", hvor elektrisk energi genereres af systemer som regenerativ bremsning eller ved hjælp af forbrændingsmotoren, der driver en elektrisk generator. Denne energi lagres i batterier, der er klar til at drive bilernes elmotorer, når der er behov for det.

PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle): Et hybridelektrisk køretøj, hvor batteriet kan genoplades ved at slutte det til en stikkontakt via et kabel. Batteriet oplades ligeledes af bilens motor og generator. Den elektriske energi anvendes på samme måde som i en HEV, men dette system gør det muligt at oplade batterierne uafhængigt, f.eks. i forbindelse med lang tids stilstand.

MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle): Et køretøj, der er udstyret med en forbrændingsmotor og en elmotor/generator, der gør det muligt at slukke motoren, når bilen kører i frihjul, bremser eller standser. Motoren starter hurtigt igen, når der er behov for det. Milde hybrider kan gøre brug af regenerativ bremsning, og i en vis grad kan elmotoren hjælpe forbrændingsmotoren. Men milde hybrider har ikke mulighed for udelukkende elektrisk drift.

Hvordan virker en hybridbil?

Den energi, der er genereret og lagret i hybridbilens batteri, kan udnyttes på tre smarte måder for at sikre maksimal effektivitet:

Electric Drive – I denne tilstand kører bilen på 100 % strøm, der giver en jævn og lydløs køreoplevelse. Denne tilstand har alle fordelene ved at køre et elektrisk køretøj, såsom et drejningsmoment, der er tilgængeligt fra stilstand, og som gør det muligt for køretøjet at bevæge sig hurtigt og effektivt.

Hybrid Drive – På et vist tidspunkt vil benzinmotoren blive koblet ind, så elmotoren og benzinmotoren kan arbejde i fællesskab. Denne tilstand giver optimal effekt og brændstofeffektivitet og er ideel i situationer, hvor der skal accelereres for at indhente trafikken på åben vej.

Engine Drive – Ved endnu hurtigere hastigheder overtager forbrændingsmotoren fuldstændigt, og hybridmotorerne bruges ikke længere. Dette er især nyttigt ved høje hastigheder, som f.eks. på motorvej, eller når brændstofeffektiviteten er maksimeret.

Endnu smartere er alligevel de bedste hybrider, der ligesom den nyeste Honda CR-V og Jazz giver føreren mulighed for med paddleskiftet bag rattet at indstille mængden af regenereret energi, når du løfter foden fra speederen. Alternativt kan motoren generere en opladning af batteriet og holde det toppet op efter behov.

Ved hjælp af avancerede transmissioner og elektronik kan Honda e:HEV modeller umærkeligt skifte mellem elektriske, hybride og motordrevne tilstande. Den kontinuerlige overvågning af kørselsforholdene og den lynhurtige reaktion gør den til en alsidig og selvsikker performer.

Elektrisk kørsel er lydløs nulemissionskørsel til lave og mellemhøje hastigheder. Ud over at hybridsystemet bestemmer, om du vil køre i denne tilstand, kan du også være med til at bestemme, afhængigt af forholdene, ved at trykke på EV-knappen. I Hybrid Drive oplader motoren batteriet, og elmotoren står for fremdriften, eller de to arbejder sammen. I indstillingen Engine Drive, som er den mest almindelige ved højere hastigheder, tager benzinmotoren over og driver bilen.

CR-V Hybrid set skråt bagfra

Hvor langt kan en Honda Hybrid køre?

Mange bilejere ville gerne skifte deres benzinbil ud, men de ønsker endnu ikke at gå over til en elektrisk bilmodel, fordi de har brug for en lang rækkevidde. Det er her en hybrid kommer ind som et fremragende kompromis. CR-V Hybrid har et kombineret brændstofforbrug fra 15,2 km/l og den nye Jazz starter fra 22,2 km/l.

 CR-V Hybrid set skråt forfra

Under hvilke kørselsforhold er hybrid den bedste løsning?

Engang sagde man, at hybridbiler var mest velegnede til bymiljøer. Men de teknologiske fremskridt har gjort, at hybridbiler er meget alsidige, så de nu er lige så oplagte til en tur på motorvejen som til at hente børn i skolen.

Honda-varianter

Hvilke biltyper fås i hybridversion?

Honda tilbyder CR-V som familie-SUV og den helt nye Jazz og Jazz Crosstar Variant.