Honda symbolguide til advarselslamper og instrumentbræt

Vi har alle været der - pludselig ser man en gul eller rød advarselslampe blinke på instrumentbrættet, går lidt i panik og tænker: "Hvad betyder det?"

Hvis du er i tvivl om, hvad et bestemt advarselssymbol betyder, skal du ikke bekymre dig - vi er her for at give dig et overblik over alle de instrumentbrætsymboler, du har brug for at kende. Disse symboler ses i de fleste Honda-biler, herunder den nyeste Honda Civic, Honda CR-V, Honda e, Honda Jazz og Honda HR-V.

Tænk som hovedregel på lyskrydssystemet: 

Grønt advarselslys - disse advarselslamper giver kun oplysninger, f.eks. når et system tændes.

Gult advarselssymbol - en handling er påkrævet, når denne lampe bliver tændt. Hvis det er et problem, som en professionel bør se på, er det nu tid til at bestille tid på et værksted.

Rød advarselslampe - du bør stoppe bilen, så snart det er sikkert, hvis der vises en rød lampe på instrumentbrættet.

Røde advarselslamper og instrumentbrætsymboler

ABS-advarselslampe

ABS-lampe

Hvis lampen til antiblokeringsbremsesystemet (ABS) lyser, betyder det, at antiblokeringsbremsesystemet ikke fungerer korrekt. Du bør ikke køre, hvis denne lampe er tændt, da dit køretøj kan være i fare for at skride ud, hvis du skal bremse kraftigt.

Indikator for automatisk bremseholdesystem

Det automatiske bremseholdesystem er tændt - men det kan være ude af brug. Se 'Indikator for automatisk bremseholdesystem' for detaljer.

Advarselslampe for batteri

Batteri og ladesystem

Enhver bil har et batteri, uanset om du har en benzindrevet Honda Jazz eller den helt elektriske Honda e. Hvis advarselslampen for batteri vises, kan det være et tegn på, at dit bilbatteri er ved at nå sin levetids afslutning. Du bør få det kontrolleret så hurtigt som muligt.

Symbol for elektrisk servostyring

Elektrisk servostyringssystem

Denne advarselslampe vises, hvis der er et problem med servostyringen i dit køretøj. Det kan betyde, at der er et problem med pumpen, eller der kan være en lækage - så du skal bestemt få tjekket bilen på et værksted.

Motorkølesymbol

Motorkølesystem

Hvis dette advarselssymbol vises, kan det indikere, at kølevæskeniveauet er lavt, eller der kan være en blokering, som kan forårsage overophedning. Stop dit køretøj, når det er sikkert, find kølervæskebeholderen i motorrummet, og kontroller, om niveauet er under minimum.

Motorolieadvarsel

Motorolietryk

Når denne lampe vises, skal du slukke bilens motor og kontrollere olieniveauet (håndboken giver dig en trinvis vejledning i, hvordan du gør dette, hvis du er usikker). Du skal efterfylde olien, hvis niveauet er under minimum.

Olietryk med udråbstegn

Motorolietryk (med udråbstegn)

Hvis oliekanden med et udråbstegn lyser, når din motor er tændt, skal olieniveausensoren kontrolleres af en fagmand.

Advarselssymbol for åben dør

Åben dør

Hvis dette symbol vises, når du kører, skal du stoppe så hurtigt som muligt, da det betyder, at en dør er åben.

Parkeringsbremse- eller håndbremsesymbol

Indikator for parkeringsbremse (håndbremse) og bremsesystem

Mens stoppet: Parkeringsbremsen er aktiveret. Lyset slukker efter 30 sekunder, hvis du er stoppet.

Under kørsel: Hvis denne tændes, mens bilen er i bevægelse, skal du straks stoppe, da bremsevæsken kan være lav, eller der kan være et problem med bremsesystemet.

Sikkerhedsselesymbol

Sikkerhedsseler

Dette advarselssymbol minder føreren - og nogle gange forsædepassageren - om at tage sikkerhedsselen på, når køretøjet kører.

Lampe for SRS-airbagsystem

SRS-airbagsystem

SRS-advarselslampen lyser, hvis airbaggen er blevet deaktiveret. Dette skal have opmærksomhed så hurtigt som muligt, da det betyder, at airbagsne ikke kan udløses, hvis der er brug for det.

Gule advarselslamper og instrumentbrætsymboler

Adaptivt dæmpersymbol

Indikator for justerbart dæmpersystem

Hvis du ser denne advarselslampe, kan det betyde, at der er en fejl i affjedringen.

Justerbar fartbegrænser

Justerbar fartbegrænser

Når der trykkes på den justerbare fartbegrænserknap, lyser denne lampe, og køretøjet kan ikke overskride den givne hastighed.

Automatisk tomgang

Indikator for automatisk tomgangsstop

Hvis din bil har automatisk tomgangsstop, ligesom Honda CR-V, betyder det, at bilen standser, når den er i tomgang, for at spare brændstof. Hvis advarselslampen er grøn, fungerer det korrekt. Hvis den er gul, er der registreret en fejl.

Advarselslampe for blind vinkel

Blindvinkelassistent

Advarslen om blind vinkel giver dig besked, hvis den registrerer en bil på siden af dit køretøj. Symbolet vises på det relevante sidespejl, og du vil muligvis høre en advarselslyd.

Kørelys

Kørelys

Dine kørelys er en ekstra sikkerhedsforanstaltning, der hjælper med at gøre det lettere for folk at se dig i dagslys. Du ved, at de er blevet aktiveret, når du ser dette symbol.

Dieselpartikelfilter

Dieselpartikelfilter

Dieselbiler har filtre, der fanger skadelige partikler. Hvis denne advarselslampe vises på dit instrumentbræt, kan du regenerere filteret ved at køre med en hastighed på 50 km/t, indtil den slukker. Hvis lyset vises igen med et udråbstegn, skal filteret muligvis udskiftes.

Motoradvarselslampe

Motoren har flere sensorer sammen med udstødningssystemet. Der kan være mange grunde til, at dette advarselssymbol viser sig, så bilen bør komme på værksted så hurtigt som muligt.

System til advarsel om frontkollision

System til advarsel om frontkollision

Dette system arbejder sammen med vognbaneassistentsystemer og aktiverer bremserne, hvis der registreres en fare. Når det sker, vil du se denne lampe.

Lav brændstofstand

Lav brændstofstand

Når advarselslampen for brændstofniveau vises, er det en advarsel til chaufføren om at fylde brændstof på. Der vil stadig være brændstof i tanken, men ikke meget. Brændstoflampen lyser som regel, når der er mindre end 10 % i tanken.

Gløderør

Gløderør

Denne lampe vises kun på dieselbiler. Et tegn på slid. Gløderør hjælper et køretøj med at starte i koldt vejr. Hvis lyset forbliver tændt, når bilen kører, skal de muligvis udskiftes.

Vognbaneassistent

Vognbaneassistent

Hvis din bil er udstyret med vognbaneassistent, vil denne lampe advare føreren, hvis bilen er på vej ud af sin vognbane.

Gul parkeringsbremse

Indikator for parkeringsbremse og bremsesystem (gul)

Denne indikator tændes, hvis der er et problem med det elektriske parkeringsbremsesystem. Hvis den forbliver tændt, skal du undgå at bruge din parkeringsbremse (hvis du har brug for at stoppe, skal du, i biler med manuelt gear, parkere i gear. Brug P i biler med automatgear)

Elsystem-indikator

Elsystem-indikator

Denne viser, at der er et problem med det elektriske køretøjssystem eller plug-in-ladesystemet. Få det tjekket af din forhandler.

Klar-indikator

Klar-indikator

Klar-indikatoren tændes, når bilen er klar til at køre, f.eks. i den helt elektriske Honda e.

Symbol til tågebaglygte

Tågebaglygte

Denne advarselslampe fortæller dig, at dine tågebaglygter er tændt.

Servicepåmindelse

Servicepåmindelse

Hvis du ser denne advarselslampe, betyder det, at din bil snart skal til rutinemæssig service - enten olie- og filterskift eller fuld service. Et værksted bekræfter det nødvendige arbejde, der skal udføres.

Nøglefrit adgangssystem

Nøglefrit adgangssystem

Hvis din Honda er udstyret med et nøglefrit adgangssystem, kan denne lampe betyde et problem med trykknappens startsystem.

Advarsel om dæktryk

Dæktryk

Dæktrykslampen er et meget almindeligt advarselssymbol. Det betyder, at et dæk har lavt tryk. Du bør kontrollere lufttrykket i alle dæk - håndbogen giver råd om det korrekte lufttryk.

VSA-system

Elektronisk stabiliseringssystem (VSA)

Alle nye Honda-biler har dette advarselssymbol installeret. Det er del af et system, der kan hjælpe med at forhindre din bil i at skride ud. Hvis denne lampe er tændt, kan det betyde, at VSA-systemet er blevet slukket, eller at der er behov for et eftersyn.

Sprinklervæskeniveau

Sprinklervæskeniveau

Dette skilt betyder normalt, at du skal efterfylde din sprinklervæske. Det kan være farligt at køre med en beskidt forrude - så det er vigtigt at holde skærmen vasket på et optimalt niveau.

Grønne instrumentbrætsymboler

Fartpilot

Aktiv fartpilot

Denne lampe skal vises, når den aktive fartpilot er tændt.

ECON-tilstand

ECON-tilstand

ECON-tilstand er installeret for at gøre din Honda så effektiv som muligt. Når der trykkes på denne knap, vil det maksimere bilens effektivitet ved at justere forskellige elementer, såsom aircondition.

EV-indikator

EV-indikator

Tændes i et par sekunder, når strømtilstanden er tændt, og når bilen bliver drevet af elmotoren, ikke motoren.

Indikator for EV-tilstand

Indikator for EV-tilstand

Tændes, når du skifter strømtilstand til 'tændt', og når bilen er i EV-tilstand.

Tågeforlygter

Tågeforlygte

Denne lampe vises, når du aktiverer dine tågeforlygter.

Indikator for tændte lygter

Indikator for tændte lygter

Dette advarselssymbol vises, når dine lys er tændt. Det forsvinder, når lyset bliver slukket.

Blinklys

Blinklys

Når du bruger dit blinklys, lyser den pil, der svarer til den valgte retning, grønt. Du hører normalt også en kliklyd.

Blå instrumentbrætsymboler

Automatisk fjernlys tændt

Indikator for automatisk fjernlys

Fjernlys tændes automatisk, når der registreres svagt lys.

Fjernlys tændt

Fjernlys tændt

Denne lampe minder dig om, at dit fjernlys er tændt.