Hvordan fungerer hybridbiler?

En hybridbil (HEV) drives af en elmotor og en forbrændingsmotor, der arbejder enten hver for sig eller sammen. 

En kombination af energikilder betyder, at hybridbiler producerer lavere udstødningsemissioner end konventionelle biler, og da de kræver mindre brændstof, kan det være billigere i drift. 

Der er detaljeforskelle mellem de forskellige producenters hybridsystemer, og nedenfor er en generel guide til de forskellige typer, og hvordan de fungerer. 

Der er tre hovedtyper af hybridbiler:

Alt

Milde hybrider

I en mild hybrid driver motoren altid bilen, men assisteres af et kraftfuldt batteri, f.eks. ved acceleration. Dette batteri-boost reducerer forbrændingsmotorens arbejdsbyrde, og den energi, der ellers går tabt ved bremsning, bruges til at genoplade batteriet (selvopladning).

Milde hybrider er den enkleste hybridtype, og derfor er deres økonomi og emissioner ringere i de fleste situationer.

Alt

Fulde hybrider

Fulde hybriders fordel i forhold til milde hybrider er deres evne til at køre på elektricitet over korte afstande og dermed yderligere sænke brændstofforbrug og emissioner. 

I fulde hybrider driver en elektrisk motor bilen og får sin energi fra enten batteriet eller motoren. Ligesom en mild hybrid oplader bilen selv for at genopfylde sit batteri.

Alt

Fulde hybrider

Denne type hybrid tager fuld hybridteknologi et skridt videre – de kan oplade sig selv, men kan også oplades fra en ekstern strømforsyning.

Deres større batterier betyder, at de har længere helelektrisk rækkevidde end en fuld hybrid, men de koster også mere.

Hvad er en selvopladende hybrid?

Fulde og milde hybridmodeller er selvopladende hybrider. Deres batterier oplades ved hjælp af energi, der bliver skabt af forbrændingsmotoren. Der er ingen grund til at slutte dem til en strømforsyning - så du behøver aldrig bekymre dig om at finde strøm.

En plug-in hybrid kan også oplade sig selv, men den type kræver en dedikeret strømforsyning for at være umagen værd. På en kort rejse, i let trafik, ved beskedne hastigheder og med en lille last, kan en plug-in-hybrid udelukkende drives af batteriet.

Hybrider oplader også sig selv gennem en proces kaldet regenerativ bremsning, hvorved de genindvinder bilens kinetiske energi, der ellers ville gå tabt, for at oplade batteriet.

Hvad er forskellen mellem en hybrid og en almindelig bil?

Elektrisk drivkraft - da en hybrid bruger elektricitet til at supplere en konventionel motor, betyder det, at den giver bedre brændstoføkonomi og lavere emissioner end en konventionel bil.

Hvad er forskellen mellem en hybrid og en elbil?

Et elektrisk køretøj (EV) drives udelukkende af elektricitet og inkluderer ikke en forbrændingsmotor. Et elektrisk køretøj kræver strøm fra elnettet, og en fuld opladning kan tage mange timer uden adgang til en hurtiglader.

Kørsel med et elektrisk køretøj producerer ingen udstødningsemissioner. Der skabes dog emissioner ved produktionen af elektricitet til elnettet.

En afgørende forskel mellem et elektrisk køretøj og en hybrid er, at når et elektrisk køretøjs batteri løber tør, kan det ikke køre. Da en hybrid bruger to energikilder, er der ingen grund til at få "rækkeviddeangst" - det moderne fænomen, hvor bekymringen for ikke at kunne finde et ladested kan stresse køreren af en EV.

Batteriet i en hybridbil

Batteriet i en hybrid er lavet af litium-ion, et materiale, der er designet til hurtigt at absorbere og lagre energi. En fuld hybrid har et større batteri end en mild hybrid, mens en plug-in hybrid har det mest kraftfulde batteri af de tre og dermed også det tungeste. Bemærk, at jo større batteriet er, desto større er vægtafgiften.

Energi fra forbrændingsmotoren vil blive brugt til at genoplade batteriet, sammen med regenerativ bremsning, og en plug-in kan oplades fra lysnettet.

Hvor længe holder et hybridbatteri?

Et hybridbatteri er designet til at holde hele bilens levetid, så det skal ikke udskiftes.

Find en hybridbil fra Honda

Lær mere om vores innovative e:HEV hybridteknologi, og gennemse vores sortiment af fulde hybrider i dag, herunder den sporty, helt nye Honda HR-V SUV, den alsidige, prisvindende Honda Jazz hatchback og den raffinerede Honda CR-V executive SUV.