Sådan kører du effektivt og miljøvenligt

6. februar 2023

Sådan kører du effektivt og miljøvenligt

Lær køreteknikken, der kan give 10-20 procent lavere brændstofforbrug. Her er tolv tricks, der kan hjælpe dig med at spare brændstof, penge og miljøet.

Kør med forudseenhed
Lærer du at kigge lidt længere foran bilen i trafikken, kan du forudse meget af, hvad der vil ske. Hvis du ser, at lyskrydset et par hundrede meter foran bliver rødt, kan du slippe foden helt fra gassen og trille hen til krydset eller fodgængerfeltet. Du kan gøre det samme, hvis du for eksempel ved, at der er en rundkørsel længere nede af vejen. Bilen ruller længere end du tror. Det gælder primært lidt større, tungere modeller, såsom Honda CR-V.

Kør i højt gear
Hvis du har en manuel gearkasse, så skift tidligt op og kør i så højt gear som muligt. Jo højere gear du kører i og dermed lavere omdrejninger, jo mere brændstof kan du spare. Acceleration bruger brændstof. Skift gerne fra anden til fjerde eller tredje til femte.

Kør smart på skråninger
Udnyt topografien. Hvis det er ned ad bakke, skal du slippe gassen helt, så falder brændstofforbruget til nul. Accelerer når det går op ad bakke for at undgå acceleration ned ad bakke. Kør med jævnt gastryk op ad bakken. Har du god fart, kan du bruge et højt gear, hvilket sparer brændstof.

Kør jævnt
Ændringer i hastigheden har en omkostning i form af større brændstofforbrug. Hold derfor et jævnt gastryk. Det kan du bedst, hvis du planlægger din kørsel. Undgå kraftige opbremsninger og hurtig acceleration.

Brug ECON-tilstand
De fleste Honda-modeller er udstyret med en ECON-tilstand for at gøre din bil så effektiv som muligt. Når du trykker på ECON-knappen, maksimeres bilens effektivitet ved at justere forskellige parametre, såsom klimaanlægget.

Korrekt dæktryk
Det korrekte dæktryk er vigtigt for at bilen kan rulle uhindret på vejene og have de rigtige køreegenskaber. Din Honda har et anbefalet dæktryk, som du bør holde dig til. For lidt lufttryk i dækkene kan øge rullemodstanden og resultere i højere brændstofforbrug.

Stop med at køre i tomgang
Undgå at lade bilen stå i tomgang, når du tager afsted. Kør med det samme, så motoren hurtigt kommer op på arbejdstemperatur. Tomgang er heller ikke særlig miljøvenligt. På nyere Honda-modeller er der tomgangsstop-funktionen, som gør, at bilen automatisk slukker motoren, når du holder stille, for eksempel ved rødt lys eller en broåbning.

Få en motorvarmer
Hver koldstart af bilen betyder øget brændstofforbrug og øget udstødningsemission. Ved hjælp af en motorvarmer sparer du brændstof og motoren føles også bedre. Bruges med fordel når det er minusgrader, men fungerer også fint når der er et par plusgrader. Sæt gerne motorvarmeren på en timer, så den ikke trækker unødig energi.

Pas på bilen
En velholdt bil bruger normalt mindre brændstof. Læs i bilens instruktionsbog, hvor ofte bilen skal serviceres, så du jævnligt skifter olie, filter og tændrør.

Motorbremse
Motorbrems når det er muligt, for eksempel før kryds, rundkørsler og lyskryds. I en moderne bil slukkes brændstofsystemet, når motoren bremser, så der ikke forbruges brændstof. Hvis du har en hybrid- eller elbil, trykker du let på bremsen for at starte den regenerative bremseproces, der oplader batteriet. Kraftig opbremsning med bremsepedalen er spildt energi.

Reducer hastigheden
Den hastighed du holder har stor indflydelse på brændstofforbruget. Du sparer meget brændstof, hvis du for eksempel sætter din hastighed ned fra 120 til 110 km/t. Du vinder ikke mange sekunder ved at stresse – sæt farten ned, så sparer du både miljøet og penge.

Fjern unødvendig belastning
Fjern tagboksen, cykelstativet og tagbøjlen, når den ikke er i brug. Så sænker du bilens luftmodstand og dermed brændstofforbruget markant. Tag de ting ud, som du har liggende i bilens bagagerum, og som du ikke har brug for. Ekstra belastning betyder unødvendig vægt, der forbruger brændstof.