Honda e, der oplader, set fra siden i studie

OPLADNINGSVEJLEDNING TIL ELBIL

Denne vejledning forklarer, hvad alle der overvejer at købe en elbil, har brug for at vide om opladning af deres bil både på farten og derhjemme.

HVOR MANGE OFFENTLIGE LADESTATIONER FINDES DER?

Ved udgangen af november 2022 måned var der i Danmark 8.680 offentlige ladepunkter. Antallet var ved udgangen af november måned 2023 vokset til 16.520 offentlige ladepunkter, hvilket svarer til en procentvis fremgang på 90 procent. I samme periode blev antallet af lynladepunkter fordoblet.

Antallet vil ifølge Zap Map, som indsamler dataene, fortsat stige.

 

Hvem administrerer ladestationerne?

Der er en lang række virksomheder bag ladestationerne til elbiler. De fleste af disse er energivirksomheder, og mange kræver registrering, før bilisterne kan benytte dem. Dette vil til gengæld give et swipe-kort eller kontaktløs kort, svarende til et bankkort, som identificerer brugeren og giver adgang til lademaskiner.

Det betyder, at bilister, der overvejer at købe en elbil, skal overveje, hvordan de vil bruge den. Hvis den er til længere ture – måske arbejde eller travle weekender – vil det være en god idé at abonnere på en række udbydere. Nogle kan være nationale, andre regionale, hvilket betyder, at der kræves en vis forudgående planlægning til lange ture. Nogle forhandlere udruller også kontaktløse pay-as-you-go-kortlæsere, hvilket betyder, at der ikke kræves noget abonnement.

HVOR MEGET KOSTER DET AT DELTAGE I ET OPLADNINGSNETVÆRK?

Priser og tjenester varierer afhængigt af udbyderen.

Med udelukkende offentlig ladning vil du betale for dit strømforbrug til bilen lidt på samme måde, som når du tanker benzin eller diesel. Du kan downloade apps, som viser, hvad strømmen koster på den konkrete offentlige lader. Typisk kan du også betale for ladning via en app. Der findes også abonnement til offentlig ladning. Denne løsning er typisk for dem, som ikke har mulighed for at lade hjemme, altså bilister som f.eks. bor i rækkehus eller etageejendomme.    

Priserne for alle selskaberne ovenfor kan ændre sig, så sørg for at tjekke på den enkelte udbyders hjemmeside for opdaterede priser.

Model, der oplader Honda-e

Hvor længe tager det at oplade en elbil?

Overvej disse to faktorer

Ligesom benzin- eller dieselbiler har forskellige størrelse motorer, har elbiler forskellige størrelse batterier. Jo større batteriet er, jo længere vil det kunne køre, før det er nødvendigt med en opladning. Men jo større batteriet er, jo længere tager det også at oplade det igen.

En anden overvejelse er kapaciteten på ladestationen, og hvor stor en opladningskapacitet bilen har. Ladestationen klassificeres efter, hvor mange kilowatt (kW) den kan levere, hvorimod køretøjet er klassificeret efter watt. I begge tilfælde gælder, at jo højere værdi, jo hurtigere opladning.

Honda e under opladning set fra venstre side

FORSTÅELSE AF OPLADNINGSSTATIONERS HASTIGHED:

Langsom opladning.
Langsom opladning. Langsom opladning. Hastighed: 3 kW Opladning af en elbil fra "tom" (enten hjemme eller på en station) og en fuld langsom opladning tager omkring otte timer.
Langsom opladning.
Langsom opladning. Hurtig opladning. Hastighed: 6,6-22 kW En hurtig ladestander tager omkring tre til fire timer at oplade et tomt batteri til et fuldt opladt elbilbatteri. Hvis du har en "wallbox" installeret derhjemme, har du en hurtig oplader; de fleste offentlige ladestationer er også hurtige.
Langsom opladning.
Langsom opladning. Lynopladning. Hastighed: 43-50 kW Ikke alle elbiler er kompatible med hurtig opladning, så før du køber en ny elbil, bør du kontrollere, om bilen er kompatibel hermed. Hvorfor er det vigtigt at have denne mulighed? Hvis du skal ud på en forholdsvis lang tur i en elbil, klarer en lynoplader en 80 % opladning på blot 30 minutter.

Er det nemt at installere en ladestation derhjemme?

Hvis du ikke skal parkere på gaden derhjemme, er det en god idé at have en ladestander, ofte kaldet en wallbox, installeret.

Det gør opladning nemmere, for når bilen er parkeret derhjemme, kan den lade op og blive klar til næste tur. The good news is the government offers a grant towards the cost of installing private charging points, which is £500 or 75% of the cost of installation. Nogle bilproducenter tilbyder at dække en eventuel difference som en del af pakken, når du køber en ny EV.

ETIKETTE VED LADESTATIONER

Som bilister kender vi alle til langsomtkørende, bilister der kører ude midt på vejbanen, personer der parkerer uden hensyntagen til andre, og dem der sjældent bruger blinklys. Ligesom disse irriterende vaner er der nogle ting, man skal gøre, og andre ting man absolut ikke skal gøre.

OK-symbol DU SKAL GØRE FØLGENDE: Overvåge bilens opladningsstatus Når batterierne i en elbil er blevet 80 % opladet, betragtes det som god manér at frakoble bilen og gøre plads til den næste EV-bilist.
rødt X DU SKAL IKKE GØRE FØLGENDE: Snuppe en ladestander, hvis du har en plug-in-hybridbil Plug-in-hybridbiler har en motor og kan hurtigt tankes op på en tankstation. Hvorimod elbilister uden adgang til en ladestation ikke kan komme videre. Så prøv ikke at snuppe en ladestander, hvis der er ventende elbiler.
OK-symbol DU SKAL GØRE FØLGENDE: Rapportér fejl til netværksoperatøren Leverandørens telefonnummer vil være at finde på ladestanderen, eller du kan indberette fejl via en app. Overvej også at rapportere om en ladestations driftsstatus ved hjælp af en uafhængig kortudbyder, f.eks. Charge Map eller Zap Map, for at andre kan få at vide, at der er problemer med en bestemt stander, så de kan planlægge deres tur.
rødt X DU SKAL IKKE GØRE FØLGENDE: Tage stikket ud af en andens bil Normalt kan du slet ikke gøre dette, eftersom ladekablerne er sikret, når de sidder på plads, og køretøjet er låst. Vær tålmodig, kontakt ejeren af opladningsstedet, eller kør videre til et andet sted.
OK-symbol DU SKAL GØRE FØLGENDE: Tilbyde at hjælpe Vi er alle nybegyndere mindst én gang. Hvis du ser en medtrafikant, der kæmper for at finde ud af, hvordan man betjener en ladestation, skal du spørge, om vedkommende ønsker hjælp. For ville du ikke blive glad, hvis nogen gjorde det samme for dig?
rødt X DU SKAL IKKE GØRE FØLGENDE: Lade ladekablet ligge på jorden Sæt dækslet på igen, og sæt kablet tilbage på plads. Man kan falde over et løst kabel, eller det kan blive ødelagt af et parkerende køretøj.