Hybridbilbatterier og opladning forklaret

Hvis du for nylig er blevet ejer af en hybridbil, eller du blot ønsker at kende svarene på nogle af de oftest stillede spørgsmål om hybridbatterier, kan denne vejledning hjælpe dig. 

Skal hybridbiler lades op?

Ja og nej. Honda tilbyder to typer af hybridbiler: fuldhybrid (e:HEV) og plug-in hybrid (e:PHEV). Hybridbiler er kendt for at bruge to forskellige energikilder (en forbrændingsmotor og et elektrisk batteri), men ikke alle hybridbiler oplader på samme måde. I en selvopladende hybridbil (e:HEV) driver forbrændingsmotoren en generator, der genoplader batteriet, mens du kører. Batteriet oplades også ved hjælp af regenerativ bremsning, som opsamler spildenergi, når bilen sænker farten. Det kan ikke tilsluttes en stikkontakt for at blive genopladet. En plug-in hybridlbil (e:PHEV) kan til en vis grad selvoplade og nyder også godt af regenerativ bremsning, men som navnet antyder, skal den tilsluttes et ladepunkt for at lade batteriet helt op.

Lær mere om, hvordan du oplader en hybridbil:

Opladning af plug-in hybrider

Kan man oplade en plug-in hybridbil derhjemme?

Du bør installere en ladestation derhjemme, hvilket øger opladningshastigheden. For ejere, der ikke kan parkere væk fra gaden, installerer de lokale myndigheder nogle steder publikke ladestationer på gaden. En anden mulighed er at benytte en Mode-2 (nødlader), hvilket er den langsomste måde at oplade din plug-in hybrid på. Med den kan du oplade din plug-in hybridbil derhjemme ved at slutte til dit hjems strømforsyning (med jord). Denne mulighed bør kun bruges under kortere perioder, hvis der ikke findes andre muligheder.

Hvad er en ladestation?

Selvom de kaldes en ladestation, er disse klynger af ladepladser heldigvis langt mindre optaget end ladepladser på tankstationer. De findes ofte i forbindelse med motorvejsfaciliteter eller i tilknytning til parkeringspladser ved supermarkeder. Takket være den permanente stigning i antallet af plug-in hybrid- og elbiler på vores veje i disse år, bygges der fortsat ladestationer, som vokser i popularitet. Du finder disse stationer vha. et kort over ladepunkter til plug-in hybrid- og elbiler.

Hvor længe tager det at oplade en hybridbil?

Den tid, det tager at oplade en plug-in hybrid, afhænger af batteriets størrelse, hvor meget energi der er brugt og ladestationens effekt. Effekten måles i kilowatt (kW). Generelt er der to typer opladning tilgængelige:

– Langsom (op til 3 kW)
– Hurtig (7-22 kW)

De langsomste opladere (2,3kW) kan foretage fuld opladning af en plug-in hybrid på omkring 8 timer. Disse er normalt de mest økonomiske enheder og er ideelle til opladning natten over, eller mens du er på arbejde.

Hvor meget koster det at oplade en hybridbil?

Prisen for at oplade din hybridbil vil variere afhængigt af, hvor du er. Offentlige ladestandere kan ofte tilbyde lave priser, der ligger langt under prisen for at fylde en bil med benzin eller diesel.

Lader plug-in hybrider op under kørsel?

Selvom plug-in hybrider oplader under kørslen, er dette ubetydeligt, og batteriet lades aldrig helt op. En plug-in hybrids større batteri betyder, at den kan køre i længere tid. Det betyder også, at en plug-in skal bruge en ladestation eller en anden strømkilde for helt at genopfylde batteriet.

Hvad sker der, hvis du ikke oplader en hybrid?

Uanset om der er tale om fuldhybrid eller plug-in hybrid – så kører alle hybrider på deres benzin- eller dieselmotor, selvom batteriet er afladet. Det betyder, at hvis du er usikker på, hvor du skal oplade, når du er på tur, er du ikke på den, når batteriet løber tørt. Derimod påvirker det hybrider anderledes, hvis du løber tør for brændstof. I en fuldhybrid standser du efter en kort afstand, typisk 1 km eller deromkring, da batteriet kun kan klare en lille opladning. Men i en plug-in vil du være i stand til at køre længere på elektrisk strøm med en typisk rækkevidde på 30-80 km med fuld opladning.

Kan man oplade en plug-in hybridbil i regn- og snevejr?

Du kan faktisk oplade en plug-in hybridbil i regnvejr, da den er designet til at modstå regn og vandindtrængen. Hvad enten du skal oplade, køre eller holde dine hænder varme, vil din plug-in eller selvopladende hybrid fortsætte med at fungere sikkert i vådt vejr.

Hybridbilbatterier forklaret

Hvad er et hybridbilbatteri lavet af?

Et hybridbilbatteri er enten en nikkel-metalhydrid- eller litium-ion-type. Dog er litium-ion-batterier blevet de almindeligste hybridbatterityper, eftersom de er:

• Mere miljøvenlige
• Bedre til at bevare opladningen, når de ikke er i brug
• Høj ydeevne ved høje temperaturer
• Kan oplades hurtigt
• Er lettere i vægt

Litium-ion hybridbilbatteriet bliver også mere økonomisk overkommeligt, efterhånden som teknologien udvikler sig.

Hvad er størrelsen på et hybridbatteri?

Afhængig af hvilken type hybrid du har, kan størrelsen på hybridbatteriet variere – for eksempel har en plug-in hybrid et større batteri end en selvopladende model. Ældre batterier kan også være forskellige med hensyn til fysisk størrelse og opbevaring.

Hvad er den gennemsnitlige vægt for hybridbilbatterier?

Vægten af et hybridbatteri kan variere, men gennemsnittet ligger omkring 53,5 kg. For køretøjer med større batterier kan dette tal dog stige betydeligt.

Hvad er god vedligeholdelsespraksis for hybridbilbatterier?

Regelmæssig service af dit køretøj er altid vigtig for vedligeholdelse af hybridbilbatterier. Andre måder, du kan forbedre batterilevetiden for hybridbiler, omfatter:

• Lad ikke bilen stå parkeret længere end 3 måneder, og undgå genopladning til 100 % kapacitet
• Brug dit køretøj regelmæssigt (selv til korte ture) for at opretholde et sundt batteri
• Undgå at udsætte batteriet for høje temperaturer eller ekstrem varme ved parkering
• Undlad at bruge hurtigopladning, medmindre det er helt nødvendigt

Oplever hybridbiler batteriproblemer?

Teknologien bag hybridbilbatterier udvikler sig konstant, så problemerne er få. Men købere bør måske overveje, at batterier i hybridbiler som alle batterier har en levetid og kan begynde at forringes ved betydelig brug, hvilket gælder alle køretøjer.

Hvordan kontrollerer man hybridbilbatterier?

Hvis du er bekymret for dit batteris levetid i din hybridbil, kan du sørge for, at bilen er serviceret ifølge bilens servicebog hos et autoriseret Honda værksted.

Hvad er garantiperioden på Hondas hybridbatterier?

Honda har generøse garantier for den elektriske drivlinje på 5 år eller 100 000 km.

Hvordan får jeg skiftet mit hybridbatteri?

Selvom du nemt kan købe et udskiftningshybridbatteri, anbefales det ikke, at du selv installerer det. Den sikreste måde at udskifte et hybridbilbatteri på er at tage ind på specialværksted. Dette kan sikre, at det gamle batteri bortskaffes korrekt.

Er hybridbilbatterier genanvendelige?

Ja, hybridbilbatterier er genanvendelige og forventes at blive genbrugt efter brug. De fleste professionelle værksteder bør have en proces til korrekt genbrug af litium-ion-batterier som en del af deres bortskaffelsesproces for hybridbatterier.

Hvor langt kan plug-in hybridbiler køre på el?

Batteriet i en Honda CR-V e:PHEV plug-in hybrid har en rækkevidde på omkring 80 km, når det er fuldt opladet, afhængigt af kørselsforhold og kørestil. Dette er mere end en standardhybrids rækkevidde på grund af det større batteri.

Hvor mange kilometer kan en hybrid køre?

Generelt er hybridbiler mere brændstoføkonomiske end almindelige benzinbiler, så de kan køre flere kilometer pr. liter. Dette afhænger af din model, og hvordan din kørestil udnytter en hybridbils unikke egenskaber såsom regenerativ bremsning.

Hvad sker der, når en hybridbil løber tør for strøm?

Når en hybridbil løber tør for batteri, vil den begynde at bruge forbrændingsmotoren, som kan returnere noget strøm, men sandsynligvis ikke nok til at genoplade batteriet helt. Dit brændstofforbrug kan også stige, mens batteriet genoplades.

Hvis et hybridbatteri dør, kan man så stadig køre i bilen?

Selvom batteriladningsindikatoren viser nul, er der en lille reservestrøm tilbage i batteriet til at starte benzinmotoren og oplade hybridbatteriet. Hvis hybridbilens hybridbatteri uventet aflades helt, kan du ikke længere køre bilen, og et nyt batteri skal monteres. Dette kan forebygges ved at køre bilen mindst hver 3. måned.