ER EN HYBRID BEDRE FOR MILJØET?

For den, der er ved at købe en ny bil, melder der sig et spørgsmål, der kan være svært at besvare: Hvordan er den miljømæssige påvirkning fra en hybridbil sammenlignet med en normal benzin- eller dieselbil?

Mange af os kan forstå, at en fuld hybrid, der ikke behøver at blive genopladet med strøm fra lysnettet, er en fordel i forhold til en almindelig benzin- eller dieselbil.

Der er mulighed for at køre bilen i en elektrisk tilstand med næsten nulemission. Det er jo helt klart en god ting i trafikerede bymiljøer og faktisk i ethvert miljø. Og da batteriet i en hybrid kan genoplades, når bilen bremser, er elmotoren i stand til at drive bilen under visse forhold, hvilket gør det til en effektiv løsning.

Men hvor meget mindre er en hybrids miljømæssige påvirkning end en sammenlignelig benzin- eller dieselbil? Læs videre for at finde ud af det.

Tjek bilens miljømæssige fodaftryk

Det er ikke alle bilkøbere, der ved, at det er relativt nemt at tjekke en ny bilmodels miljøaftryk. I Europa f.eks. skal bilfabrikanterne indsende enhver ny bilmodel til certificering, inden den kan blive godkendt til salg.

Der udføres to testforløb: WLTP-testen, som suppleres af en vurdering fra RED-testen. Formålet med begge tests er at sikre, at bilens miljøpræstationer opfylder de minimumværdier, som EU har fastsat.

Denne uafhængige evaluering omfatter brændstoføkonomi, CO2-emissioner, nitrogenoxid (NOx) og partikler (PM) for hvert nyt køretøj, således at forbrugerne er i stand til at sammenligne effektiviteten af forskellige mærker og modeller. Bilproducenterne offentliggør disse tal online og i brochurerne om deres modeller, ligesom de fremlægges hos uafhængige forhandlere samt i medier om køb og salg af biler.

De tal, som de fleste bilkøbere ønsker at vide noget om, er brændstoføkonomi, normalt udtrykt som "kombineret" km pr. liter, og bilens CO2-emissioner, da sidstnævnte ikke blot er et udtryk for bilens miljømæssige påvirkning, men det har også betydning for bilens vejafgift og for skatteberegning af firmabiler.

Honda CR-V Hybrid set bagfra, parkeret på gaden

Sammenlign jævnbyrdige biltyper

Hvis du er på udkig efter en stor familiebil, som f.eks. en bil på størrelse med en stor SUV med god plads til fem personer og med et bagagerum, der er stort nok til familiens hund og alt det andet, hele familien skal have med på turen, ville det være vildledende at studere bilens miljødata og sammenligne dem med en meget mindre bil, hvor du og dine passagerer skulle gå på kompromis med alle jeres ønsker.

Hondas hybrider i tal

Honda tilbyder to hybrid-drevne biler, CR-V og Jazz.

Bil
Model
Brændstoføkonomi
Udledning
Find ud af mere
Honda CR-V Hybrid

CR-V

Fra 15,2 km/l
Fra 151g/km CO2
Honda Jazz Crosstar og Honda Jazz, set skråt forfra

Jazz og Jazz Crosstar

Fra 22,2 km/l
Fra 102g/km af CO2

Hybrider driver fremtiden

Honda har allerede forpligtet sig til elektriske drivlinjer. Det var oprindeligt planlagt til 2025, men sidste år begyndte Honda at fremskynde sin elektriske vision om at kunne tilbyde alle europæiske bilmodeller med elektrisk drivlinje i 2022. Ud over den helt nye Jazz og Honda e vil der også blive lanceret fire yderligere elektrificerede modeller til det europæiske marked over de næste tre år. Dette omfatter endnu en batteridrevet bil og en række hybridmodeller.

Honda Hybrid-serie
Honda Hybrid-serie Dette skift til elektrificering vil ændre udtrykket i vores model line-up betydeligt. Vores to-motors hybridteknologi vil sprede sig til hele modelsortimentet, og vi vil lancere flere batterielektriske produkter. Tom Gardner, Senior Vice President for Honda Motor Europe