Hvordan fungerer elbiler?

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvordan elbiler fungerer, kan du nu få ladet din viden helt op. To af de afgørende komponenter er at producere strøm til køretøjet via et batteri og genoplade batteriet. Men der er lidt mere i det end det.

Find ud af alt det, du behøver at vide om elbilteknologi med Honda. Med 90 % færre bevægelige dele end benzinbiler og en længere historie, end du måske er klar over, er elbiler ikke helt så meget science fiction, som man kunne tro. Men de er fremtiden.

Nøglekomponenter til en elbil

Elbilteknologi er faktisk ret ligetil. For at få en idé om, hvor strømlinede elbiler er, er der kun tre forskellige dele, du har brug for at lære mere om.

Hvordan fungerer en elbils motor?

Enkelt sagt producerer en elbilmotor strøm og pumper den fra batteriet til hjulene. Dens opgave er at lede elektriciteten til det rigtige sted, hvilket skaber brugbart moment (en drejekraft, der får bilen til at bevæge sig).

Moment måles i RPM – eller Revolutions Per Minute, også kaldet omdrejninger i minuttet (o/min) – og en typisk elektrisk motor kan toppe ved 2.500 til 4.000 o/min. Til sammenligning drejer en typisk tørretumbler omkring 50 o/min., så det er en seriøs kraftmængde.

Det bliver dog lidt mere komplekst, når vi taler om køretøjets 'elektriske drivlinje'. Det er så at sige elbilens maskinrum, som består af motoren, drivakslerne og transmissionen. Drivakslerne overfører effekt fra motoren til hjulene, mens transmissionen hjælper med at regulere motoren.

Bremserne

Bremserne er nogle af de mest velkendte og vitale komponenter i en bil, eller ethvert køretøj for den sags skyld. Regenerative bremser er derimod essentiel elbilteknologi, som ikke alle kender til.

• Grundlæggende består begrebet af 'regenerativ', som handler om fornyelse, kombineret med bremserne, der bruges til at bremse eller standse køretøjer.

• Kort sagt tager regenerativ bremsning den kinetiske energi, der normalt tabes fra en bils momentum, når den bremser, og omdanner denne energi til elektricitet, hvilket gør dit køretøj mere effektivt.

Alt efter din bils behov kan denne strøm lagres og bruges med det samme.

Vil du vide mere om regenerativ bremsning? Læs vores guide for at give din viden et ekstra skub.

Batteriet

Engang lød batteridrevne biler som noget fra en futuristisk roman. Men vi ved alle, at børn har kørt ind i dørkarme og hen over tæer med dem i årevis.

Faktisk strækker denne type elektrisk kraft sig helt tilbage til 1832, mens mere genkendelig teknologi blev udforsket i 1970'erne. Moderne elbiler er lidt anderledes, men batterierne kunne ikke være enklere.

Den moderne elbil bliver drevet af et genopladeligt litium-ion-batteri, som afgiver en elektrisk strøm for at drive din bils motor (eller motorer, i flertal, hvis du har firehjulstræk). Dette batteri kan bruge regenerativ bremsning til at få et boost, eller det kan oplades, mens det er parkeret med det rigtige udstyr.

Du kan faktisk lære alt om bilbatterier i vores praktiske guide.

Opladning af en elektrisk bil

Opladning af din elbil behøver ikke at være raketvidenskab. Men der er et par ting, der er værd at have viden om, for at få en bedre forståelse.

• Siden august 2019 er antallet af tilgængelige ladepunkter i Storbritannien mere end firedoblet, fra 9.199 til næsten 46.000.

• Mens nogle af disse er gratis, kræver mange tilmelding, abonnement eller betaling.

Det handler dog ikke kun om ladepunkter. I modsætning til benzinbiler kan du 'tanke' din elbil hjemmefra – og du behøver ikke et laboratorium for at gøre det.

Du kan helt enkelt lade op via en stikkontakt eller ideelt set have dit eget ladepunkt installeret, som bruger din husstands lysnet. Omkostningerne til en sådan installation kan dækkes af et statstilskud på op til XXXX, og den kan gøre opladningen mere effektiv og bekvem.

Når du er klar til at lade din elbil op, skal du blot sætte stikket i bilen og derefter fortsætte med din dag – du behøver ikke vente på, at opladningen bliver færdig. De fleste beboelsesejendomme bruger en 230 V stikkontakt, men der findes hurtigere opladningsmuligheder.

Opladningstider kan variere, afhængigt af størrelsen på dit batteri, men din elbil behøver ikke være 100 % opladet for at køre.

Det er også usandsynligt, at du kommer til at bruge al strømmen hver dag, hvis du kører i lokalområdet, så du får ikke nødvendigvis brug for at lade bilen helt op fra tom til fuld.

Fremtidens opladning

Da teknologien konstant udvikler sig, kan du forvente, at alle aspekter af elbilteknologien bliver bedre og mere tilpassede.

Honda er førende inden for ladepunktsteknologi og hjælper med at styrke elbil-infrastrukturen og radikalisere hjemmeopladning. Med topmoderne 940 V-ladepunkter, understøttelse af flere forbindelser og et nulemissionsvenligt design, har fremtiden for elbiler aldrig set lysere ud.

Find ud af mere om Hondas bestræbelser på at give opladningsteknologien til elbiler et boost.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan fungerer elbiler trin for trin?

Det er let at forstå, hvordan elbiler fungerer, når man starter med at dele tingene op i grundlæggende trin:

1. Et litium-ion batteri genererer elektricitet, som sendes til motoren.

2. Når den kører, omdanner motoren batteriets elektricitet til 'moment'.

3. Momentet fra motoren driver hjulene via drivakslerne og accelererer køretøjet.

4. Samtidig kører motoren også transmissionen, som også regulerer motoren. Det betyder, at den ikke overkører og genererer for meget moment for hurtigt.

5. Hvis du beslutter dig for at bremse, kan motoren rotere baglæns og sende strøm tilbage til batteriet.

Genoplader elbiler, mens de kører?

Elbiler kan lade op til en vis grad, mens de kører, men ikke nødvendigvis, mens de accelererer. Ved f.eks. at bruge regenerativ bremsning, kan en elbil overføre potentiel tabt kinetisk energi i form af strøm til batteriet. Det vil ikke 'genoplade' bilen på samme måde, som med en oplader, men det kan give den en smule mere kraft til at køre længere, hvis det bruges klogt.

Hvor længe holder elbiler?

Ligesom benzinbiler kan en elbils livscyklus variere. De fleste producenter anbefaler omkring 160.000 kilometers kørsel, eller omkring ti år. Men mange bilister har rapporteret om elbiler med endnu længere levetid. En elbils batteri bliver ikke nedbrudt – men den tid, den holder på opladningen, kan formindskes over tid, hvilket igen kan reducere rækkevidden.

Du kan kun oplade et bilbatteri med den maksimale opladningseffekt, som køretøjet kan acceptere. Hvis f.eks. dit køretøjs maksimale opladningseffekt er 7 kW, oplader du ikke hurtigere ved at bruge et 22 kW ladepunkt. Den tid, det tager at oplade, vil også være begrænset af det anvendte ladepunkts maksimale ladeeffekt. Selvom dit køretøj eksempelvis kan oplade ved 11 kW, vil det kun oplade med 7kW på et 7 kW ladepunkt.